Δορυφόροι καταγράφουν τη θερμότητα τριών πρόσφατων ηφαιστειακών εκρήξεων στην Ισλανδία

H πιο πρόσφατη ηφαιστειακή έκρηξη σημειώθηκε στη χερσόνησο Reykjanes στις 8 Φεβρουαρίου 2024 και πρόκειται για την τρίτη μιας σειράς ηφαιστειακών εκρήξεων που ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2023. Η λάβα τότε έφτασε σε ύψη έως και 80 μέτρα και έρευσε κατά μήκος μιας ρωγμής 1,3 χλμ. 

 Η αρχική εκρηκτική δραστηριότητα της 8ης Φεβρουαρίου εξασθένησε μέσα σε περίπου μια μέρα. Το μεγαλύτερο μέρος της λάβας κατευθύνθηκε ανατολικά σε ακατοίκητες περιοχές ενώ δυτικά η λάβα με τη βοήθεια χωμάτινων αναχωμάτων σταμάτησε λίγο πιο μακριά από το γεωθερμικό σπα Blue Lagoon γνωστό τουριστικό προορισμό και μια κοντινή γεωθερμική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής.

Another Eruption in Iceland

Η παραπάνω εικόνα ελήφθη στις 10 Φεβρουαρίου 2024 από τον αισθητήρα OLI-2 (Operational Land Imager-2) του δορυφόρου Landsat 9. Η απεικόνιση στο υπέρυθρο και ορατό φάσμα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (ζώνες 7-6-3) συνδυάζεται με  εικόνα φυσικών χρωμάτων για να φανεί η θερμική υπογραφή της λάβας. Επιπλέον η πιο πρόσφατη, αλλά πιο ψυχρή ποσότητα λάβας που εκτοξεύτηκε τον Ιανουάριο κοντά στο Grindavík) φαίνεται μαύρη.

Στην παρακάτω εικόνα η οποία ελήφθη περίπου επτά ώρες μετά την έναρξη της ηφαιστειακής έκρηξης από τον αισθητήρα MODIS του δορυφόρου Terra της NASA, καταγράφεται το νέφος ηφαιστειακών αερίων και τέφρας να πνέει προς τα νοτιοδυτικά. Η ποσότητα τέφρας ήταν ελάχιστη, με αποτέλεσμα να μην προκληθούν ακυρώσεις σε εσωτερικές ή διεθνείς πτήσεις.

Τα ηφαιστειακά νέφη όπως αυτό που παρουσιάζεται εδώ, περιέχουν συνήθως υδρατμούς, διοξείδιο του θείου, διοξείδιο του άνθρακα, και μικρές ποσότητες άλλων ηφαιστειακών αερίων. Το διοξείδιο του θείου έχει ανιχθευθεί από τον αισθητήρα TROPOMI του δορυφόρου Sentinel-5 Precursor όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα που (ανάρτηση του καθηγητή Simon Carn στο Χ ).

 

 

 

 

 

 

 

Στις 12 Φεβρουαρίου η μετεωρολογική υπηρεσία της Ισλανδίας ανέφερε ότι η επιφάνεια της Γης πάνω από μια υπόγεια δεξαμενή μάγματος κοντά στο Svartsengi είχε και πάλι αρχίσει να διογκώνεται κατά 0,5 έως 1 εκατοστό την ημέρα, ρυθμός παρόμοιος με αυτόν που παρατηρήθηκε πριν από άλλες πρόσφατες εκρήξεις και ως εκ τούτου οι γεωλόγοι πιστεύουν ότι είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσουν περισσότερες εκρήξεις.

Πηγή: NASA Earth Observatory