Δραματικές ειδήσεις από τις Άλπεις μετά τις υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ

Τμήματα ενός ορεινού παγετώνα κατέρρευσαν στις ιταλικές Άλπεις την Κυριακή 3/7 εν μέσω θερμοκρασιών ρεκόρ, δήλωσαν οι τοπικές Αρχές, σκοτώνοντας τουλάχιστον έξι ανθρώπους και τραυματίζοντας οκτώ.

Η κυβέρνηση της επαρχίας Τρέντο δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη μετά από μια μεγάλη «χιονοστιβάδα πάγου» στην πορεία της οποίας βρέθηκαν πεζοπόροι, προσθέτοντας ότι είναι πιθανό να υπάρξει «βαρύς φόρος αίματος».

Η χιονοστιβάδα σημειώθηκε στην κορυφή Marmolada, σε υψόμετρο άνω των 3.300 μέτρων, και είναι το ψηλότερο βουνό στους Δολομίτικές Άλπεις, μια οροσειρά στις ανατολικές ιταλικές Άλπεις που απλώνεται στις περιοχές του Trento και του Veneto.

 

Την ίδια ώρα, στις αυστριακές Άλπεις καταγράφεται κάτι το πρωτόγνωρο:  Το όρος Sonnblick στην Αυστρία (3.100 μέτρα) φιλοξενεί το ορεινό παρατηρητήριο με τα αξιόπιστα κλιματικά δεδομένα με μεγάλη χρονοσειρά καταγραφών από το 1886 (Εικόνα κάτω). Το εποχικό χιόνι δεν έχει λιώσει ποτέ νωρίτερα από τις 13 Αυγούστου (1963 και 2003), την Κυριακή 3/7 όμως το ύψος χιονιού ήταν μόλις 9 εκατοστά και το πιθανότερο είναι να λιώσει την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου.

Πηγή: Reuters