Εκτός ελέγχου οι μεγάλες φωτιές στο δυτικό τμήμα του Καναδά

Οι υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ και η ξηρή βλάστηση οδήγησαν σε μια έντονη, πρώιμη έναρξη της εποχής των πυρκαγιών στον δυτικό Καναδά φέτος, καθώς οι μετεωρολόγοι δεν βλέπουν καμία βελτίωση στις συνθήκες τουλάχιστον μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

Η Αλμπέρτα, είναι η επαρχία που έχει πληγεί περισσότερο στον Δυτικό Καναδά, με περίπου 92 ενεργές πυρκαγιές να μαίνονται, συμπεριλαμβανομένων 26 εκτός ελέγχου, αφήνοντας περίπου 12.000 κατοίκους έξω από τα σπίτια τους από την Τετάρτη.

Περισσότεροι από 2.500 πυροσβέστες, συμπεριλαμβανομένου προσωπικού καναδικών και αμερικανικών υπηρεσιών, καθώς και του καναδικού στρατού, δίνουν μάχη με τις φλόγες. Ενώ, ο άνεμος μετέφερε τον καπνό και την στάχτη μέχρι και τις Ανατολικές Πολιτείες της Αμερικής δυσχεραίνοντας πολύ την ποιότητα του αέρα στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Οι μεγάλες πυρκαγιές επηρέασαν και την ποσότητα του φυσικού αερίου που παράγεται στον Καναδά. Έτσι, η ποσότητα φυσικού αερίου που ρέει από τον Καναδά προς τις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκε στο νέο χαμηλό 25 μηνών την Τετάρτη, σύμφωνα με το Refinitiv, καθώς οι πυρκαγιές διέκοψαν την παραγωγή.

Ο Καναδάς είναι μια περιοχή που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές, ένα πρόβλημα το οποίο έχει γιγαντωθεί τα τελευταία χρόνια με τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Εικόνα 1. Εστίες πυρκαγιών των τελευταίων 7 ημερών στον Καναδά καθώς και η πρόβλεψη αερολυμάτων σκόνης και καπνού στα 550nm. Πηγή δεδομένων: FIRMS/NASA & CAMS/Copernicus.

Εικόνα 2. Δορυφορική εικόνα από τον δορυφόρο GOES-18 που κατέγραψε τον καπνό από τις φωτιές πάνω από τον Καναδά και τις ΗΠΑ στις 15 Μαΐου 2023. Πηγή εικόνας: NASA.

Εικόνα 3. Τρομακτική φωτογραφία με ένα τοίχος από φωτιά και καπνούς στο Fox Creek της Αλμπέρτα στον Καναδά όπου μαίνονται οι τεράστιες πυρκαγιές. Πηγή εικόνας: Twitter@KyleBrittainWX

Πηγές: NASA, Copernicus, Reuters