Έντονο επεισόδιο μεταφοράς Αφρικανικής σκόνης στην Αμερική δια μέσου του Ατλαντικού

Έντονο επεισόδιο μεταφοράς Αφρικανικής σκόνης προς τον κόλπο του Μεξικού και την Αμερική, καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες. Ένα όχι και τόσο σπάνιο για την εποχή φαινόμενο αλλά αρκετά εντυπωσιακό.

Κάθε χρόνο περίπου αυτή την εποχή, μεγάλες ποσότητες σκόνης από την έρημο Σαχάρα μεταφέρονται δια μέσου του Ατλαντικού στην Αμερικανική Ήπειρο. Οι υψηλές πιέσεις στον Ατλαντικό προκαλούν μια δεξιόστροφη ροή των ανέμων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα “μονοπάτι” ροής και μεταφοράς της σκόνης μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εικόνα 1. Πρόβλεψη οπτικού βάθους αερολυμάτων σκόνης στα 550 nm για την Αμερική, μέσω της υπηρεσίας CAMS του Ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus.

Αυτή τη στιγμή η συγκέντρωση της Αφρικανικής σκόνης βρίσκεται πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό και αναμένεται να φτάσει στις νοτιότερες περιοχές των Η.Π.Α μέσα στο Σαββατοκύριακο. Δορυφορικές εικόνες σε πραγματικό χρόνο δείχνουν το σύννεφο σκόνης να κινείται προς τη δυτική κατεύθυνση, μεταφερόμενο από τους ισχυρούς ανέμους. Η περιοχή με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση σωματιδίων σκόνης (μέχρι στιγμής) καταγράφηκε πάνω από τον τροπικό Ατλαντικό, κοντά στο βορειότερο τμήμα της Νότιας Αμερικής.

Το τεράστιο σύννεφο Αφρικανικής σκόνης μπορεί να φτάσει σε ύψη 20.000 ποδιών και παρασύρεται κατά μήκος της θαλάσσιας έκτασης των 5.000 χιλιομέτρων για να φτάσει στη βορειοαμερικανική ήπειρο. Το μεγαλύτερο μέρος της σκόνης θα λάβει χώρα στην Καραϊβική, την Κούβα και τις ακτές του Κόλπου των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη NASA, περίπου 182 εκατομμύρια τόνοι σκόνης από τη Σαχάρα μεταφέρεται από την ήπειρο κάθε χρόνο, αν και η ποσότητα εξαρτάται από τις ατμοσφαιρικές συνθήκες εκείνης της εποχής. Η έλλειψη βροχοπτώσεων και η ξηρασία συντελούν στη μεγαλύτερη συγκέντρωση και συνεπώς μεταφορά της Αφρικανικής Σκόνης.

Εκτός της Αμερικής, έντονο επεισόδιο μεταφοράς Αφρικανικής σκόνης αναμένεται και στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στην Ιβηρική Χερσόνησο το Σαββατοκύριακο.

Εικόνα 2. Πρόβλεψη οπτικού βάθους αερολυμάτων σκόνης στα 550 nm για την Ευρώπη, μέσω της υπηρεσίας CAMS του Ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus.

Στο παρακάτω βίντεο που επιμελήθηκε το climatebook παρουσιάζεται η πορεία της Αφρικανικής σκόνης και το “ταξίδι” αυτής από την Αφρική έως και την Αμερικανική Ήπειρο, μέσω της παραμέτρου του οπτικού βάθους αερολύματος σκόνης στα 550nm που παρέχεται μέσω της υπηρεσίας CAMS του Ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus.

 

Πηγές: Copernicus CAMS, NASA, AS