Έντονο επεισόδιο μεταφοράς σκόνης στα μέσα Ιανουαρίου στο νότιο Ιράν - Οι επιπτώσεις στο κλίμα από τις μεταφορές σκόνης παγκοσμίως

Ένα σημαντικό επεισόδιο μεταφοράς σκόνης έλαβε χώρα στα μέσα Ιανουαρίου στην Αραβική Θάλασσα. Η εποχική λίμνη Χαμούν και οι γύρω υγροβιότοποι στη λεκάνη Sistan του ανατολικού Ιράν και του νότιου Αφγανιστάν ξηραίνονται από επίμονη ξηρασία και την άντληση νερού τις τελευταίες δεκαετίες, με συνέπειες τη μείωση της βλάστησης, την υποβάθμιση του εδάφους, καθώς και την τροφοδότηση με περισσότερη σκόνη την ατμόσφαιρα. Αν και οι μεταφορές σκόνης είναι πιο συχνές το καλοκαίρι,  συμβαίνουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους όταν η λίμνη είναι ξηρή και οι άνεμοι είναι ισχυροί.

 Η παραπάνω εικόνα από τον δορυφόρο NOAA-20 καταγράφει τη σκόνη που μεταφέρεται από την ξηρή κοίτη της λίμνης Χαμούν στις 12 Ιανουαρίου 2023.Την ίδια ημέρα, μια σειρά χαρτών (παρακάτω) δείχνει σκόνη να εξαπλώνεται προς τα νότια πάνω από το Πακιστάν, την Ινδία, και την Αραβική Θάλασσα χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Σύστημα Παρατήρησης Γης Goddard (GEOS).

Πρόκειται για ένα μονο επεισόδιο μεταφοράς σκόνης σε μια τοποθεσία, ωστόσο η σωρευτική επίδραση των καταιγίδων σκόνης ανα τον κόσμο μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ατμόσφαιρα της Γης.

Η ποσότητα της αερομεταφερόμενης σκόνης πιθανότατα έχει αυξηθεί κατά 55% σε παγκόσμια κλίμακα από την προβιομηχανική εποχή, κυρίως λόγω των αυξήσεων των επεισοδίων μεταφοράς (καταιγίδες σκόνης) στην Ασία και τη Βόρεια Αφρική, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια UCLA. Τα συμπεράσματά βασίζονται σε δορυφορικές παρατηρήσεις και παγκόσμια μοντέλα καιρού και ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας.

Η αερομεταφερόμενη σκόνη μπορεί να επηρεάσει το κλίμα της Γης—γενικά προκαλώντας ψύξη—σκεδάζοντας το ηλιακό φως και αλλάζοντας ορισμένους τύπους νεφών. Η μελέτη από το UCLA υπολόγισε ότι η αύξηση της αερομεταφερόμενης σκόνης έχει πιθανότατα συγκρατήσει περίπου το 8 τοις εκατό της θέρμανσης που προκαλείται από τα αέρια του θερμοκηπίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή -κάτι που ορισμένα τρέχοντα παγκόσμια κλιματικά μοντέλα και προβλέψεις δεν λαμβάνουν υπόψη.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι τα αέρια του θερμοκηπίου από μόνα τους θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη υπερθέρμανση του κλίματος από ό,τι προβλέπουν τα μοντέλα επί του παρόντος», δήλωσε ο ατμοσφαιρικός φυσικός του UCLA Jasper Kok συμπληρώνοντας. «Αυτό έχει τεράστια σημασία γιατί οι καλύτερες προγνώσεις μπορούν να λάβουν καλύτερες αποφάσεις για τον μετριασμό ή την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή».

Ωστόσο, ο Kok και οι συνεργάτες του υπογραμμίζουν επίσης ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αβεβαιότητες στους υπολογισμούς που χρησιμοποίησαν για τον προσδιορισμό των κλιματικών επιπτώσεων της ατμοσφαιρικής σκόνης. Η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να επικεντρωθεί στον «προσδιορισμό των οπτικών ιδιοτήτων της σκόνης μέσω επιτόπιων παρατηρήσεων και τηλεπισκόπησης», σημείωσαν στη μελέτη τους.

Πηγή: NASA Earth Observatory