Εποχιακή επιδείνωση της ποιότητας του αέρα στο Νέο Δελχί και τη Βόρεια Ινδία

Κάθε χρόνο, το φθινόπωρο, η ποιότητα του αέρα στη βόρεια Ινδία επηρεάζεται από τις πυρκαγιές που ξεκινούν οι γεωργοί μετά τη συγκομιδή των ορυζώνων. Πριν από λίγες ημέρες, η συγκέντρωση σωματιδίων επιβλαβών για την ανθρώπινη υγεία στο Νέο Δελχί αναφέρθηκε ότι έφτασε σε επικίνδυνα επίπεδα, σχεδόν 40 φορές την ημερήσια μέγιστη ποσότητα που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ως αποτέλεσμα των εποχικών αυτών πυρκαγιών και συνδυασμού άλλων ατμοσφαιρικών ρύπων.

H εικόνα, η οποία ελήφθη από έναν από τους δορυφόρους Copernicus Sentinel-3 στις 2 Νοεμβρίου 2022, δείχνει νέφη καπνών να κατακλύζουν την βορειοδυτική Ινδία. Πηγή: Ευρωπαϊκή Ένωση, αποστολή Copernicus Sentinel-3

Κάθε Νοέμβριο, οι δορυφόροι παρατηρούν συχνά μεγάλα νέφη καπνού και αυξημένη δραστηριότητα πυρκαγιών στη βορειοδυτική Ινδία, καθώς οι αγρότες καίνε τα υπολείμματα των καλλιεργειών μετά τη συγκομιδή του ρυζιού. Ο Νοέμβριος 2022 ακολούθησε το ίδιο μοτίβο.

Πολλοί γεωργοί, ιδιαίτερα στις πολιτείες Punjab και Haryana, χρησιμοποιούν τη φωτιά ως έναν γρήγορο, φθηνό τρόπο για να καθαρίσουν και να γονιμοποιήσουν τα χωράφια πριν φυτέψουν χειμερινές καλλιέργειες.

Ο αισθητήρας Visible Infrared Imaging Radiometer Suite (VIIRS) του δορυφόρου Suomi NPP κατέγραψε την παρακάτω εικόνα φυσικών χρώματος την 1η Νοεμβρίου 2022, με νέφη καπνού να βρίσκονται συγκεντρωμένα γύρω από το βορειοανατολικό Πακιστάν στις ινδικές πολιτείες Punjab, Haryana και Uttar Pradesh. Στην δεξιά εικόνα φαίνονται  οι θέσεις των ενεργών πυρκαγιών που παρατηρήθηκαν από τον VIIRS εκείνο το απόγευμα.

Ο καπνός από τις πυρκαγιές των καλλιεργειών δεν είναι ο μόνος που συμβάλλει στον θολό ουρανό στην περιοχή. Συγκεντρώσεις σκόνης φτάνουν μερικές φορές από την έρημο Thar προς τα δυτικά, όπως συνέβη στις 31 Οκτωβρίου. Μια σειρά από άλλες ανθρωπογενείς πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης προέρχονται από πόλεις, όπως από τα αυτοκίνητα, τις βιομηχανικές και κατασκευαστικές δραστηριότητες και το μαγείρεμα.

Οι μετρήσεις των αιωρούμενων σωματιδίων, συμπεριλαμβανομένων των λεπτών σωματιδίων που είναι γνωστά ως PM2.5, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέτρο για την ποιότητα του αέρα. Σύμφωνα με μια ανάλυση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Δελχί, η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών συνέβαλε στο 14 τοις εκατό των PM2,5 στο Δελχί την 1η Νοεμβρίου. Πριν από την έναρξη των εκτεταμένων πυρκαγιών στις καλλιέργειες, το ποσοστό κυμαινόταν από 1 έως 3 τοις εκατό.

Η γεωγραφία και ο καιρός επιδεινώνουν επίσης τα προβλήματα ποιότητας του αέρα της περιοχής. Οι θερμοκρασιακές αναστροφές είναι συνηθισμένες τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, καθώς ο αέρας κατεβαίνει από το Θιβετιανό οροπέδιο και αναμιγνύεται με τον καπνό πάνω από την πεδιάδα των ποταμών Ινδού-Γάγγη. Οι θερμοκρασιακές αναστροφές μπορούν να παγιδεύσουν τους ρύπους, με τον θερμό αέρα κοντά στην επιφάνεια και να τους μεταφέρει μεταξύ των βουνών των Ιμαλαΐων στα βόρεια και των βουνών Vindhya στο νότο.

Πηγή: NASA Earth Observatory,