ESA: Έντονος θαλάσσιος Καύσωνας στη Μεσόγειο το καλοκαίρι του 2022

Σε πολλά μέρη της Ευρώπης σημειώθηκαν θερμοκρασίες ρεκόρ τους καλοκαιρινούς μήνες, ωστόσο δεν επηρεάστηκαν μόνο τα ηπειρωτικά τμήματα της ηπείρου: η Μεσόγειος Θάλασσα επλήγη επίσης από ισχυρό θαλάσσιο καύσωνα διαρκείας. Το έργο CAREHeat, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την ESA, εντόπισε έναν από τους πιο έντονους θαλάσσιους καύσωνες της Μεσογείου που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της εποχής των δορυφόρων – με θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας να φτάνουν τους 5°C πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων 30 ετών.

Οι θαλάσσιοι καύσωνες είναι ακραίες αυξήσεις της θερμοκρασίας των ωκεανών για παρατεταμένη χρονική περίοδο. Το μέγεθος και η συχνότητά τους έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα, απειλούν τη θαλάσσια βιοποικιλότητα και επηρεάζουν αρνητικά τις βιομηχανίες της αλιείας, των υδατοκαλλιεργειών και του τουρισμού. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες του νερού που σχετίζονται με τους θαλάσσιους καύσωνες μπορούν επίσης να προκαλέσουν ακραία καιρικά φαινόμενα όπως τροπικές καταιγίδες και τυφώνες και να διαταράξουν τον υδρολογικό κύκλο, καθιστώντας πιο πιθανές τις πλημμύρες, τις ξηρασίες και τις πυρκαγιές στην ξηρά.

Καθώς οι παγκόσμιες θερμοκρασίες των ωκεανών συνεχίζουν να αυξάνονται, οι θαλάσσιοι καύσωνες έχουν γίνει πιο διαδεδομένοι και αναμένεται ειδικά να αυξηθούν σε ένταση, διάρκεια και συχνότητα στο μέλλον, λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο.Η πρόβλεψη της εμφάνισης και της διάρκειας του θαλάσσιου καύσωνα, καθώς και η κατανόηση των επιπτώσεών τους στα θαλάσσια οικοσυστήματα, είναι απαραίτητη και μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των οικοσυστημάτων και των τοπικών κοινωνιών.

Το έργο CAREHeat (ανίχνευση και απειλές θαλάσσιων καύσωνων), από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος – ESA (European Space Agency) και άλλους ερευνητικoύς οργανισμούς, ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022, κάνοντας χρήση δεδομένων θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, τα οποία είναι διαθέσιμα από την υπηρεσία Copernicus Marine Service και ήταν σε θέση να ανιχνεύσει και να παρακολουθήσει τον θαλάσσιο καύσωνα της Μεσογείου που σημειώθηκε αυτό το καλοκαίρι.

Τα στιγμιότυπα δείχνουν την εξέλιξη του θαλάσσιου καύσωνα της Μεσογείου από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο του 2022, σε σύγκριση με το μέσο όρο των επιφανειακών θερμοκρασιών θάλασσας (SST) κατά τους ίδιους μήνες από το 1985 έως το 2005. Όσο πιο έντονα είναι τα χρώματα, τόσο πιο πολύ αποκλίνουν οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας από τις κανονικές για την κάθε εποχή τιμές.

Η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι αυτό το ιδιαίτερα ακραίο συμβάν καύσωνα ξεκίνησε το δεύτερο μισό του Απριλίου και επεκτάθηκε σε όλη την Κεντρική και Βορειοδυτική Μεσόγειο Θάλασσα. Στην περιοχή, οι αυξήσεις της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας επιταχύνθηκαν γύρω στις 10 Μαΐου και, σε σχεδόν 10 ημέρες, παρατηρήθηκε απότομη μεταβολή της θερμοκρασίας – από 16°C σε 22°C. Στη Θάλασσα της Λιγυρίας – μεταξύ της Ιταλικής Ριβιέρας και της Κορσικής – η μέγιστη ένταση του καύσωνα σημειώθηκε στις 21 Ιουλίου, όταν η μέση απόκλιση των τιμών από τον μέσο όρο έφτασε τους +5°C. Από τις 13 Σεπτεμβρίου, ο καύσωνας στη Μεσόγειο εξακολουθεί να είναι παρών.

Η ομάδα CAREHeat θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη αυτού του καύσωνα με στόχο να κατανοήσει πώς διαδίδεται η θερμοκρασία κάτω από την επιφάνεια, ποιοι είναι οι οδηγοί αυτού του μακροχρόνιου ακραίου γεγονότος και τι αντίκτυπο έχει στο θαλάσσιο οικοσύστημα της Μεσογείου.

To έργο CAREHeat χρησιμοποιεί δορυφορικές παρατηρήσεις, συμπληρωμένες με επιτόπιες μετρήσεις, βιοχημικές αναλύσεις και μοντελοποίηση ωκεανών, καθώς και τεχνικές μηχανικής μάθησης, για να μελετήσει και να εντοπίσει τους θαλάσσιους καύσωνες και να καθορίσει τις επιπτώσεις τους στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Έργα όπως αυτό καταδεικνύουν την ευθύνη της ESA να βοηθήσει τους Ευρωπαίους επιστήμονες να κατανοήσουν το μεταβαλλόμενο κλίμα και την αυξανόμενη συχνότητα εκδήλωσης των ακραίων γεγονότων.

Η κοινοπραξία CAREHeat διευθύνεται από το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Επιστημών του Ιταλικού Εθνικού Συμβουλίου Ερευνών (CNR-ISMAR) και περιλαμβάνει την ιταλική Εθνική Υπηρεσία Νέων Τεχνολογιών, Ενέργειας και Αειφόρου Οικονομικής Ανάπτυξης (ENEA), τη γαλλική υπηρεσία Collecte Localization Satellites (CLS), τo γαλλικό Ινστιτούτο Ερευνών για την Εκμετάλλευση της Θάλασσας (IFREMER), τις οργανώσεις  Mercator Ocean International και +ATLANTIC CoLAB.

Πηγή: Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος- ESA (European Space Agency)

Σχετικές δημοσιεύσεις από Climatebook:

Καύσωνας της θάλασσας στη Δυτική Μεσόγειο 

Δυτική Μεσόγειος: Καύσωνας της θάλασσας – Αποκλίσεις εως και +6°C πάνω από τα κανονικά

Δυτική Μεσόγειος: Συνεχίζεται ο καύσωνας της θάλασσας – Αποκλίσεις εως και +6°C πάνω από τα κανονικά

Βόρειο Ημισφαίριο: Καύσωνας της θάλασσας παρατηρείται σε πολλές περιοχές