Ευρωπαϊκή Κατάσταση Κλίματος 2021- Μέρος E: Κλιματικά γεγονότα - Ακραίες καλοκαιρινές συνθήκες στη Μεσόγειο

Το 2021 η γηραιά ήπειρος στιγματίστηκε από τις ακραίες θερμοκρασίες το καλοκαίρι στη Μεσόγειο, τις καλοκαιρινές πλημμύρες στην βορειοδυτική Ευρώπη και τις χαμηλότερες εντάσεις ανέμων στην κεντρική και βορειοδυτική Ευρώπη, σύμφωνα με την έκθεση “Ευρωπαϊκή Κατάσταση Κλίματος- ESOTC-2021” της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής του ευρωπαϊκού προγράμματος τηλεπισκόπησης Copernicus.

Ακραίες καλοκαιρινές συνθήκες στη Μεσόγειο

Στη Μεσόγειο το καλοκαίρι του 2021 σημειώθηκε ένα μακρής διάρκειας κύμα καύσωνα, εκτεταμένες συνθήκες ξηρασίας και πολλές πυρκαγιές.

Ημερήσια μέγιστη θερμοκρασία του επιφανειακού αέρα (°C, αποχρώσεις του μπλε προς το κόκκινο) και ατμοσφαιρική κυκλοφορία στα 700 hPa-ύψος 3000 μέτρων περίπου (βέλη) από τις 15 Ιουλίου έως τις 15 Αυγούστου 2021. Βάση δεδομένων: ERA5. Πηγή: C3S/ECMWF

Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, η Μεσόγειος γνώρισε έναν καύσωνα που έφερε ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες. Πολλά ρεκόρ τιμών θερμοκρασίας καταρρίφθηκαν, συμπεριλαμβανομένου ενός (προσωρινού) ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας για την Ευρώπη, που σημειώθηκε στη Σικελία, με 48.8 βαθμούς Κελσίου. Σε περιοχές της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας, ο καύσωνας διήρκεσε περίπου δύο έως τρεις εβδομάδες.

Υγρασία εδάφους (0-40cm) τον Ιούλιο-Αύγουστο 2021, σε σχέση με την περίοδο αναφοράς 1981-2020. Διαφορετικά χρώματα προσδιορίζουν την ένταση της ξηρασίας.  Βάση δεδομένων: μοντέλο SoilClim που βασίζεται στα δεδομένα ERA5Land. Πηγή: C3S/Global Change Research Institute.
Δείκτης διάρκειας καύσωνα  (WSDI) σε ημέρες για τη Μεσόγειο το καλοκαίρι του 2021. Ως καύσωνας (warm spell) ορίζεται η περίοδος τουλάχιστον έξι διαδοχικών ημερών όπου η ημερήσια μέγιστη θερμοκρασία υπερβαίνει το 90ο εκατοστημόριο. Βάση δεδομένων: ERA5. Πηγή: C3S/ECMWF και C3S/KNMI

Σε μεγάλα τμήματα της Κεντρικής Μεσογείου παρατηρήθηκαν ξηρασίες και υγρασία εδάφους χαμηλότερη από το μέσο όρο καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, με συνθήκες από τις πιο ξηρές σε σχέση με την περίοδο αναφοράς.

Μέγιστος ημερήσιος Παγκόσμιος Δείκτης Θερμικού Κλίματος (UTCI) για το διάστημα από τις 25 Ιουλίου έως τις 17 Αυγούστου 2021. Βάση δεδομένων: ERA5. Πηγή: C3S/Copernicus EMS/ECMWF.

Οι εκτεταμένες συνθήκες ζέστης και ξηρασίας ευνόησαν την εκδήλωση πολλών δασικών πυρκαγιών, ιδίως στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Τουρκία.

Η συνολική ισχύς ακτινοβολίας πυρκαγιάς υπολογίστηκε για όλες τις χώρες της Μεσογείου μεταξύ 1ης Ιουλίου και 31ης Αυγούστου 2021. Βάση δεδομένων: GFAS v1.2. Πηγή: CAMS/C3S/ECMWF

Πηγή: Copernicus Climate Change Service