Ευρωπαϊκή Κατάσταση Κλίματος 2022- Μέρος Γ

Εκροές Ποταμών: σε πολύ χαμηλά επίπεδα επί 10 μήνες

Οι εκροές των ποταμών το 2022 ήταν οι δεύτερες χαμηλότερες που έχουν καταγραφεί σε ολόκληρη την Ευρώπη σε ετήσια βάση και σηματοδότησαν την έκτη συνεχή χρονιά με ροές κάτω του μέσου όρου.

Τα επίπεδα εκροών των ποταμών ήταν χαμηλότερα του μέσου όρου της περιόδου 1991-2020 για 10 μήνες το χρόνο, με τις εκροές Μαρτίου να είναι οι χαμηλότερες για τον μήνα από την έναρξη των καταγραφών. Το έτος ήταν το πιο ξηρό που έχει καταγραφεί, με το 63% των ποταμών να έχουν απορροή κάτω του μέσου όρου.

Αποκλίσεις μηνιαίας μέσης εκροής ποταμών και στους 12 μήνες το 2022. Οι αποχρώσεις του μπλε υποδηλώνουν υψηλότερη και οι αποχρώσεις του κόκκινου υποδηλώνουν χαμηλότερη εκροή από το κανονικό, αντίστοιχα. Το γκρι υποδηλώνει τιμές κοντά στον μέσο όρο της κλιματικής περιόδου 1991-2020. Εμφανίζονται μόνο ποτάμια με εκτάσεις αποστράγγισης μεγαλύτερες από 1.000 km2. Πηγή: Copernicus EMS/ECMWF

  • Ατμοσφαιρική κυκλοφορία: Οι υψηλές πιέσεις στη Δυτική Ευρώπη οδήγησαν σε ζεστές, ηλιόλουστες και ξηρές συνθήκες

Τα μοτίβα της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας ποικίλλουν όλο το χρόνο. Κατά την διάρκεια του χειμώνα 2021/22, το μοτίβο ευνόησε τις ξηρές και θερμότερες από το μέσο όρο συνθήκες στη Δυτική Ευρώπη, και ψυχρότερες του μέσου όρου συνθήκες στη Σκανδιναβία και την Ανατολική Ευρώπη. Τον Μάρτιο, ένα επίμονο σύστημα υψηλών πιέσεων στη Σκανδιναβία οδήγησε σε θερμές αποκλίσεις της θερμοκρασίας στη Βόρεια Ευρώπη και πολύ χαμηλότερες από το μέσο όρο θερμοκρασίες στη Νότια Ευρώπη. Την άνοιξη και το καλοκαίρι, συνθήκες υψηλών πιέσεων επικράτησαν στη Δυτική Ευρώπη, με αποτέλεσμα περιορισμένες βροχοπτώσεις, καύσωνες, και ξηρασία.

(Αριστερά) Ετήσιες ευρωπαϊκές ανωμαλίες νεφοκάλυψης (%) για το διάστημα από 1983 έως 2022, σε σχέση με τον μέσο όρο για την περίοδο αναφοράς 1991–2020. Οι ανωμαλίες αφορούν μόνο την ευρωπαϊκή χερσαία ζώνη. (Δεξιά) Μέσες ετήσιες ανωμαλίες νεφοκάλυψης (%) για το 2022, σε σχέση με την περίοδο αναφοράς 1991–2020. Πηγή: EUMETSAT CM SAF

  • Νεφοκάλυψη και ηλιοφάνεια: μεγαλύτερη διάρκεια ηλιοφάνειας και η δεύτερη πιο περιορισμένη νεφοκάλυψη στην ιστορία

Το 2022, η Ευρώπη γνώρισε τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη διάρκεια ηλιοφάνειας, με 130 επιπλέον ώρες ηλιοφάνειας από το μέσο όρο, συμβαδίζοντας με μια αξιοσημείωτη τάση προς περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτή η θετική απόκλιση προήλθε κυρίως από τις ώρες ηλιοφάνειας άνω του μέσου όρου μεταξύ των μηνών Ιανουαρίου και Ιουλίου. Από τον Αύγουστο και μετά, η διάρκεια της ηλιοφάνειας πλησίαζε τον μέσο όρο ή βρέθηκε λίγο κάτω από αυτόν.

Η ετήσια νεφοκάλυψη ήταν η δεύτερη πιο περιορισμένη στα αντίστοιχα αρχεία, κατά 4% κάτω από τον μέσο όρο. Κάτω του μέσου όρου βρέθηκε σε περιοχές της Δυτικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ελαφρώς πάνω από το μέσο όρο στην Ιβηρική Χερσόνησο και την Ανατολική Ευρώπη.

(Αριστερά) Ετήσιες τιμές απόκλισης διάρκειας ηλιοφάνειας (ώρες) για την περίοδο 1983–2022. Οι αποκλίσεις αφορούν μόνο την ευρωπαϊκή χερσαία ζώνη. (Δεξιά) Ετήσιες αποκλίσεις μέσης διάρκειας ηλιοφάνειας (ώρες) για το 2022. Όλες οι αποκλίσεις είναι σχετικές με τον μέσο όρο για την περίοδο αναφοράς 1991–2020. Πηγή: EUMETSAT CM SAF

  • Αιολικοί και ηλιακοί ενεργειακοί πόροι: Η παραγωγή ενέργειας από την ηλιακή ακτινοβολία σημείωσε νέο ρεκόρ το 2022

Το 2022, η ετήσια μέση ταχύτητα ανέμου για την Ευρώπη συνολικά ήταν σχεδόν ίση με τον μέσο όρο των τελευταίων 30 ετών. Επίσης, η γηραιά ήπειρος δέχθηκε στο έδαφός της το μεγαλύτερο ποσό της ηλιακής ακτινοβολίας τα τελευταία 40 χρόνια. Έτσι, η παραγωγή ηλιακής ενέργειας ήταν πάνω από το μέσο όρο στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.

Η παραγωγή ενέργειας από αιολική ενέργεια στην ξηρά ήταν κάτω του μέσου όρου στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, ενώ ήταν ιδιαίτερα αυξημένη στην Ελλάδα. 

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας ήταν κάτω του μέσου όρου στις περισσότερες περιοχές, σε αντιστοιχία με τις θερμοκρασίες άνω του μέσου όρου, αλλά πάνω από το μέσο όρο σε μέρη της Νότιας Ευρώπης ως αποτέλεσμα της υπερβολικής ζέστης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ετήσιες αποκλίσεις στον συντελεστή ικανότητας παραγωγής αιολικής ενέργειας (CF, αριστερά), παραγωγής ηλιακής ενέργειας από φωτοβολταϊκά (PV CF, μεσαία εικόνα) και ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας (δεξιά) για το 2022. Όλες οι αποκλίσεις είναι σχετικές με τον μέσο όρο για την περίοδο αναφοράς 1991–2020 και εκφράζονται ως ποσοστό αυτού του μέσου όρου. Πηγή: C3S/ECMWF

Πηγή: Copernicus

Διαβάστε το Μέρος Α’ και Μέρος Β’ της ευρωπαϊκής κατάστασης του Κλίματος το 2022