Γνωριμία με τον νέο γεωστατικό δορυφόρο MTG-S1 της Ευρώπης

Γνωριμία με τον νέο γεωστατικό δορυφόρο MTG-S1 της Ευρώπης

Ο νέος γεωστατικός δορυφόρος MTG-S1 (Meteosat Third Generation – Sounder 1)  της Ευρώπης έρχεται να απαντήσει στις ανάγκες της κοινότητας αριθμητικής πρόγνωσης καιρού. Τα δεδομένα και δευτερογενή προϊόντα του θα υποστηρίξουν τα αριθμητικά μοντέλα πρόγνωσης παρέχοντας έγκαιρη ανίχνευση περιοχών με υψηλή πιθανότατα αστάθειας και ακριβέστερες προειδοποιήσεις σχετικά με τη θέση και την ένταση των καταιγίδων. Ο MTG-S1 αναμένεται να εκτοξευθεί εντός του καλοκαιριού του 2025. Μπορείτε να δείτε τις σημαντικές ημερομηνίες της ζωής του δορυφόρου εδώ.

Οι πληροφορίες που θα παρέχει ο MTG-S1  θα προέρχονται από όργανα που χρησιμοποιούν (Α) το υπέρυθρο και (Β) το ηλιακό (εγγύς υπέρυθρο + ορατό + υπεριώδες) φάσμα. Οι παρατηρήσεις στο υπέρυθρο φάσμα θα πραγματοποιούνται από το όργανο Infrared Sounder (IRS) ενώ αυτές στο ηλιακό από το όργανο Ultraviolet, Visible and Near-Infrared Sounder (UVN) της αποστολής Copernicus Sentinel-4 των δορυφόρων MTG. Παρακάτω συνοψίζονται κάποια από τα κυριότερα χαρακτηριστικά των πληροφοριών και δυνατοτήτων στα 2 φάσματα.

Α. Υπέρυθρο φάσμα

  • Ανά 30 λεπτά μετρήσεις πάνω από την Ευρώπη, οι οποίες θα καλύψουν τα μεγάλα χωρικά και χρονικά κενά των ραδιοβολίσεων που συνήθως πραγματοποιούνται ανά 12 ώρες.
  • Δυνατότητα χρονικής και χωρικής «συμπλήρωση» των παρατηρήσεων υγρασίας και θερμοκρασίας που λαμβάνονται από τους δορυφόρους πολικής τροχιάς.
  • Καλύτερη απεικόνιση του υδρολογικού κύκλου των σχετικών μοντέλων μέσω παροχής πληροφοριών σχετικά με τη δομή της υγρασίας στην τροπόσφαιρα.
  • Παροχή πληροφοριών σχετικά με την υγρασία, τη θερμοκρασία και τον άνεμο στον τετραδιάστατο χωροχρόνο («4D κύβος καιρού») οι οποίες θα υποστηρίξουν εφαρμογές βραχυπρόθεσμης πρόγνωσης (nowcasting) ανιχνεύοντας πρόδρομες συνθήκες και έναρξη αστάθειας, με τελικό αποτέλεσμα τη βελτίωση των προειδοποιήσεων σχετικά με την θέση και την ένταση των καταιγίδων.
  • Εξαγωγή πληροφοριών σχετικά με τις ατμοσφαιρικές κινήσεις στα διάφορα ύψη που θα ωφελήσουν την πρόγνωση στις τροπικές περιοχές.
  • Εκτιμήσεις των ημερήσιων διακυμάνσεων αερίων όπως το όζον και το μονοξείδιο του άνθρακα που θα βοηθήσουν στην πρόγνωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και στην παρακολούθηση δευτερευόντων ατμοσφαιρικών συστατικών.
  • Βελτίωση της πρόγνωσης ηφαιστειακής τέφρας μέσω πληροφοριών σχετικά με τη σύνθεση και την πυκνότητα των νεφών τέφρας.
  • Δυνητικά σημαντικός αντίκτυπος στην αριθμητική πρόβλεψη καιρού μέσω ταχέως επαναλαμβανόμενων καταγραφών του κατακόρυφου προφίλ της ατμόσφαιρας.

Β. Ηλιακό φάσμα

  • Ενίσχυση των δυνατοτήτων παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα πάνω από την Ευρώπη.
  • Εκτιμήσεις της ημερήσιας μεταβολής αερίων όπως το όζον, το διοξείδιο του αζώτου, το διοξείδιο του θείου, η φορμαλδεΰδη και τα αερολύματα.

Από τα παραπάνω γίνεται εμφανής η συνέργεια μεταξύ των αποστολών MTG-S και Copernicus Sentinel. Ο κύριος στόχος της αποστολής Copernicus Sentinel-4 είναι η υποστήριξη της παρακολούθησης και της πρόβλεψης της ποιότητας του αέρα πάνω από την Ευρώπη με ρυθμό ανανέωσης περίπου μίας ώρας. Η αποστολή Sentinel-4 είναι ένα μέρος της σύμπραξης των αποστολών Copernicus Sentinel-4 και Sentinel-5 που εστιάζουν στην παρακολούθηση της ποιότητας αέρα και του κλίματος. Η αποστολή Copernicus Sentinel-5 βασίζεται στο όργανο UV-VIS-NIR-SWIR (UVNS) που θα περιλαμβάνεται στα όργανα των δορυφόρων Metop δεύτερης γενιάς Α (Metop-SGA). Η αποστολή Sentinel-4 θα παρακολουθεί το όζον, το διοξείδιο του αζώτου, το διοξείδιο του θείου, τη φορμαλδεΰδη και το οπτικό πάχος των αερολυμάτων.

Πηγή πληροφοριών και εικόνας: EUMETSAT – Meteosat Third Generation sounding services