H έκρηξη τoυ ηφαιστείου Κλουτσέφσκαγια της Σιβηρίας στις αρχές Νοέμβρη - εικόνες από το διάστημα

Το ηφαίστειο Κλουτσέφσκαγια Σόπκα (Klyuchevskaya Sopka) στη χερσόνησο Καμτσάτκα της Σιβηρίας, το πιο ψηλό ενεργό ηφαίστειο στην Ευρασία, εξερράγη την 1η Νοεμβρίου για τρίτη φορά μέσα στο 2023. Η έκρηξη συνοδεύτηκε από εκτόξευση μεγάλων ποσοτήτων τέφρας και αερίων που έφτασαν σε ύψη ακόμη και 12 χιλιομέτρων και μεταφέρθηκαν σε μεγάλες αποστάσεις, όπως καταγράφουν οι δορυφόροι.

Tα στιγμιότυπα του προϊόντος καταγραφής στάχτης Αsh RGB από τον αισθητήρα του γεωστατικού δορυφόρου Himawari-9 της Ιαπωνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας JMA, δείχνουν τη μεταφορά ηφαιστειακών νεφών από το ηφαίστειο Κλουτσέφσκαγια Σόπκα (Klyuchevskaya Sopka) της Σιβηρίας, που αποτελούνται από ένα μείγμα τέφρας (αποχρώσεις από ροζ έως κόκκινο-πορτοκαλί χρώμα) και αερίων διοξειδίου του θείου SO2 (πιο φωτεινές αποχρώσεις κίτρινου χρώματος), κατά τη διάρκεια της περίοδου τριών ημερών, από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 2 Νοεμβρίου 2023.

Η μεταφορά των ηφαιστειακών νεφών επηρεάστηκε από ένα σύστημα χαμηλών πιέσεων στη μέση τροπόσφαιρα που προχωρούσε από την χερσόνησο Καμτσάτκα προς τις Αλεούτιες Νήσους της Αλάσκας (αναλύσεις στα 500 hPa – υψόμετρο 5.5 km από την επιφάνεια της θάλασσας).

Οι παρακάτω εικόνες από τον αμερικάνικο γεωστατικό δορυφόρο GOES-18 (GOES-West) προέρχονται από το προϊόν Air Mass RGB απεικονίζουν επίσης το ηφαιστειακό νέφος: οι περιοχές στις οποίες κυριαρχεί το διοξείδιο του θείου SO2 παρουσιάζονται ως φωτεινότερες αποχρώσεις του ροζ (καθώς χρησιμοποιείται η φασματική ζώνη των 7,3 μm, η οποία είναι ευαίσθητη στην απορρόφηση SO2).

Για την ασφαλή αεροπορική κυκλοφορία εκδόθηκαν προειδοποιήσεις από την αμερικανική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας σχετικά με ύπαρξη τέφρας στην ατμόσφαιρα σε υψόμετρα 36000 ποδιών (11 km).

Ένα από τα πιο εκρηκτικά γεγονότα κατά τη διάρκεια αυτής της παρατεταμένης περιόδου ηφαιστειακής δραστηριότητας ξεκίνησε γύρω στις 0220 UTC την 1η Νοεμβρίου. Τα δορυφορικά προϊόντα ραδιομετρίας Ash Height και  Ash Loading από την πλατφόρμα  NOAA/CIMSS Volcanic Cloud Monitoring δείχνουν ότι τα πλούσια σε τέφρα ηφαιστειακά νέφη που προέκυψαν, έφτασαν σε ύψη από την επιφάνεια της θάλασσας τα 10-12 km.

 

 

 

Πηγή: Cooperative Institute for Meteorological Satellite Studies (CIMSS) University of Wisconsin-Madison