H Σκανδιναβική Χερσόνησος από το διάστημα σχεδόν χωρίς σύννεφα

Η αποστολή Copernicus Sentinel-3 κατέγραψε την εντυπωσιακή εικόνα της σχεδόν ανέφελης Σκανδιναβικής Χερσονήσου στις 20 Μαρτίου 2022, η οποία παρουσιάζεται στο εβδομαδιαίο αφιέρωμα “Εarth from Space” του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος- ESA.

Η Σκανδιναβική Χερσόνησος, η οποία περιλαμβάνει τη Σουηδία και τη Νορβηγία, έχει μήκος περίπου 1850 km. Εκτείνεται νότια από τη Θάλασσα Μπάρεντς στα βόρεια, τη Nορβηγική Θάλασσα στα δυτικά και τον κόλπο της Βοθνίας και τη Βαλτική Θάλασσα στα ανατολικά. Η Δανία, η Φινλανδία, η Λετονία και η Λιθουανία είναι επίσης ορατές στην εικόνα.

Κατά μήκος της δυτικής πλευράς της χερσονήσου, μπορούν να εντοπιστούν από το διάστημα τα οδοντωτά φιόρδ που καλύπτουν την ακτή της Νορβηγίας. Πολλά από αυτά τα φιόρδ χαράχτηκαν από τους πυκνούς παγετώνες που σχηματίστηκαν κατά την τελευταία εποχή των παγετώνων. Το μεγαλύτερο και βαθύτερο φιόρδ των νορβηγικών ακτών, που ονομάζεται Sognefjord, βρίσκεται στη νοτιοδυτική Νορβηγία και έχει βάθος 1308 μέτρα.

Η τοπογραφία της Σουηδίας αποτελείται κυρίως από επίπεδες, συνεχόμενες πεδιάδες διάσπαρτες με λίμνες. Η λίμνη Vänern και η λίμνη Vättern, οι μεγαλύτερες λίμνες της Σουηδίας, είναι καθαρά ορατές στο κάτω μέρος της χερσονήσου. Οι λίμνες δεν παγώνουν εντελώς τους χειμερινούς μήνες. Στα βορειοανατολικά της χερσονήσου βρίσκεται η Φινλανδία με περισσότερες από 55.000 λίμνες – οι περισσότερες από τις οποίες δημιουργήθηκαν επίσης από παγετώνες.

Κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, μεγάλο μέρος της Βόρειας Ευρώπης και της Σκανδιναβίας είχε επηρεαστεί από ένα ισχυρό σύστημα υψηλών πιέσεων, το οποίο συνέβαλε επίσης στην λήψη σχεδόν χωρίς σύννεφα της εικόνας. Στις 19 Μαρτίου στο Tirstrup της Δανίας, η ατμοσφαιρική πίεση έφτασε τα 1051,6 hPa, την υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί ποτέ τον Μάρτιο.

Οι δορυφόροι της αποστολής Copernicus Sentinel-3 φέρουν όργανα αιχμής για την παρακολούθηση των ωκεανών, την επιφάνεια της γης, τους πάγους και την ατμόσφαιρα

Πηγή: Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος – ESA (European Space Agency)