Η αποψίλωση των δασών των παράκτιων περιοχών της Δυτικής Αφρικής συνδέεται με την αύξηση των ξαφνικών πλημμυρών και καταιγίδων

Η μεγαλύτερη συχνότητα καταιγίδων που προκύπτει από την αποψίλωση των δασών κοντά σε πολλές παράκτιες πόλεις της Δυτικής Αφρικής αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο ξαφνικών πλημμυρών, σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Οικολογίας και Υδρολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKCEH).

Σύμφωνα με την έρευνα, η συχνότητα των καταιγίδων σε ορισμένες ταχέως αναπτυσσόμενες αφρικανικές παράκτιες πόλεις έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια, με μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης να συνδέεται με τον αντίκτυπο της αποψίλωσης των δασών στο τοπικό κλίμα.

Ενώ είναι ευρέως αποδεκτό ότι η απομάκρυνση της βλάστησης αυξάνει την απορροή των ομβρίων υδάτων και τον κίνδυνο κατολισθήσεων λάσπης, το UKCEH πιστεύει ότι η συχνότερη καταιγιδοφόρος δραστηριότητα στις παράκτιες περιοχές είναι ένας δεύτερος, προηγουμένως άγνωστος, τρόπος με τον οποίο η αποψίλωση των δασών μπορεί να αυξήσει τις πλημμύρες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η απομάκρυνση μεγάλων δασικών εκτάσεων είχε επιδεινώσει σημαντικά τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε παράκτιες περιοχές της περιοχής, που περιλαμβάνει τη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Γκάνα και τη Νιγηρία. Ενώ στις δασικές περιοχές η συχνότητα των καταιγίδων έχει αυξηθεί κατά ~ 40%, στις αποψιλωμένες περιοχές, η συχνότητα των καταιγίδων έχει διπλασιαστεί από το 1991.

 

Πηγή: https://www.meteorologicaltechnologyinternational.com/news/