Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την καλλιέργεια του καφέ

Καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη απειλεί τις δύο κύριες ποικιλίες του καφέ Arabica και Robusta, οι καλλιεργητές στην Αφρική στρέφονται σε ένα είδος καφέ που μπορεί να αντέξει τη ζέστη, την ξηρασία, και τις ασθένειες.

Οι αγρότες στην Ουγκάντα, μία από τις μεγαλύτερες χώρες εξαγωγής καφέ της Αφρικής, καλλιεργούν πλέον την ποικιλία Liberica excelsa η οποία είναι αρκετά πιο ανθεκτική στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που έχει δημιουργήσει η κλιματική αλλαγή στην Αφρική.

Η Δρ. Catherine Kiwuka, ειδική στον καφέ στον Εθνικό Οργανισμό Γεωργικής Έρευνας, αποκάλεσε τη Liberica excelsa «ένα παραμελημένο είδος καφέ». Η Liberica excelsa είναι ιθαγενές ενδιαίτημα στα πεδινά τμήματα της τροπικής Κεντρικής Αφρικής. Καλλιεργήθηκε για λίγο στα τέλη του 19ου αιώνα πριν εξαφανιστεί. Μετά ήρθαν οι καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Οι καλλιεργητές “ανέστησαν” τη Liberica για άλλη μια φορά.

Σε σύγκριση με τη Robusta, η οποία είναι επίσης ενδιαίτημα στην Ουγκάντα και το κυρίαρχο είδος καφέ που καλλιεργείται στην περιοχή, η Liberica χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ωριμάσει και να παράγει καρπούς.

«Με την κλιματική αλλαγή θα πρέπει να σκεφτούμε άλλα είδη που μπορούν να συντηρήσουν τη βιομηχανία καφέ παγκοσμίως», είπε η Δρ. Kiwuka.

Η Volcafe, μια παγκόσμια εταιρεία εμπορίας καφέ στην Ουγκάντα, ελπίζει να αποστείλει έως και τρεις τόνους Liberica excelsa το 2023 στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ενώ η Arabica και η Robusta είναι τα δύο ευρέως καλλιεργούμενα είδη καφέ, περισσότερα από 100 είδη αναπτύσσονται στη φύση. Μία ποικιλία Liberica καλλιεργείται επίσης στη Νοτιοανατολική Ασία εδώ και έναν αιώνα.

«Σε έναν κόσμο που θερμαίνεται και σε μια εποχή που πλήττεται από διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας, ο καφές Liberica θα μπορούσε να επανεμφανιστεί ως σημαντικό φυτό καλλιέργειας», έγραψαν επιστήμονες στο περιοδικό Nature τον Δεκέμβριο του 2022.

Όταν οι βροχές είναι ασθενείς, όπως συνέβη το 2022, τα δέντρα Robusta υποφέρουν. Τα φύλλα μαραίνονται και οι καρποί δεν αναπτύσσονται σωστά. Η καλλιέργειες Robusta της Ουγκάντας επλήγησαν ιδιαίτερα από την ξηρασία το 2022. Οι εξαγωγές αναμένεται να είναι ακόμη χαμηλότερες φέτος, σε σύγκριση με το 2022, σύμφωνα με την Αρχή Ανάπτυξης Καφέ της Ουγκάντα.

Πηγές: New York Times / Nature