Η πιο καταστροφική πυρκαγιά στην ιστορία του Κολοράντο μέσα στην καρδιά του χειμώνα: Μία νέα πραγματικότητα

Στις 30 Δεκεμβρίου 2021, μια καταστροφική πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην κομητεία του Μπόλντερ στο Κολοράντο των ΗΠΑ. Αρχικές εκτιμήσεις για την πιθανή αιτία εκκίνηση της πυρκαγιάς ήταν η μαζική πτώση πυλώνων ηλεκτροδότησης λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων που επικράτησαν στην περιοχή με τις ριπές των ανέμων να ξεπερνούν τα 160 km/h. 

Η πυρκαγιά καθοδηγούμενη από τον άνεμο εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα εντός κατοικημένων περιοχών και προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περισσότερα από 500 καμμένα σπίτια. Επίσης, οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι η συγκεκριμένη πυρκαγιά λόγω αυτού του γεγονότος ίσως αποτελεί την πιο καταστρεπτική δασική πυρκαγιά στην ιστορία του Κολοράντο. 

Φυσικά καθοριστικό ρόλο για μια τόσο ακραία πυρκαγιά στην καρδιά του χειμώνα έπαιξαν οι καιρικές συνθήκες που προηγήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα από την περασμένη άνοιξη. Έπειτα από μια βροχερή άνοιξη ακολούθησε ένα ακραία ξηρό διάστημα χωρίς βροχές και χιόνια έως και σήμερα συντελώντας έτσι στην αύξηση και την ξήρανση της καύσιμης ύλης. Στην συνέχεια ένα ακραίο επεισόδιο με θυελλώδεις καταβάτες ανέμους είχε ως αποτέλεσμα την εκδήλωση μιας ακραίας πυρκαγιάς καθοδηγούμενης από τον άνεμο.

Χαρακτηριστική είναι και η ακόλουθη δορυφορική εικόνα που δείχνει το έντονο θερμικό φορτίο της πυρκαγιάς και το πλούμιο του καπνού που γρήγορα επεκτάθηκε ανατολικά.

Αυτό το γεγονός έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ακραίων δασικών πυρκαγιών που όπως αναδεικνύουν όλο και περισσότερες μελέτες είναι “κλιματικά πιθανές” και “καιρικά καθοδηγούμενες” δείχνοντας μας μια νέα πραγματικότητα με την οποία είμαστε ήδη αντιμέτωποι. Από αυτή την οπτική γωνία θα πρέπει και οι μελλοντικές μελέτες ακραίων καιρικών φαινομένων και των συνδυαστικών επιπτώσεων τους να εστιάσουν τόσο στην πιθανότητα εμφάνισης τους όσο και στην συχνότητα και την ένταση τους.

Στο βίντεο που ακολουθεί είναι χαρακτηριστική η ένταση των ανέμων και η ταχύτητα εξάπλωσης της πυρκαγιάς.