Η τήξη του παγωμένου εδάφους στην Αρκτική απελευθερώνει άγνωστα μικρόβια και χημικές ουσίες

Οι επιστήμονες στρέφονται σε έναν συνδυασμό δεδομένων που συλλέγονται από την ατμόσφαιρα, τη γη και το διάστημα για να αποκτήσουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις παγωμένες περιοχές του πλανήτη.

Παγιδευμένες μέσα στον μόνιμο πάγο (permafrost) της Γης (έδαφος που παραμένει παγωμένο για τουλάχιστον δύο χρόνια) υπάρχουν μεγάλες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου, μικροβίων και χημικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένου του πλέον απαγορευμένου φυτοφαρμάκου DDT. Καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται, το μόνιμο παγωμένο έδαφος ξεπαγώνει με αυξανόμενο ρυθμό και οι επιστήμονες αντιμετωπίζουν μια σειρά από αβεβαιότητες όταν προσπαθούν να προσδιορίσουν τις πιθανές επιπτώσεις του φαινομένου.

Μια εργασία που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2022 στο επιστημονικό περιοδικό Nature Reviews Earth & Environment εξέτασε την τρέχουσα κατάσταση της έρευνας για τον μόνιμο πάγο. Μαζί με την επισήμανση των συμπερασμάτων σχετικά με την απόψυξη του μόνιμου παγετού, η εργασία εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο οι ερευνητές επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν τα ερωτήματα που την περιβάλλουν.

Οι υποδομές έχουν ήδη επηρεαστεί

Η απόψυξη του μόνιμου παγετού οδήγησε σε γιγάντιες καταβόθρες στο έδαφος, παρασύροντας τηλεφωνικούς στύλους, κατεστραμμένους δρόμους και διαδρόμους προσγείωσης αεροσκαφών, και προκάλεσε καταστροφές σε δάση. Το πιο δύσκολο είναι να δει κανείς τι έχει παγιδευτεί στο μίγμα του μόνιμου παγωμένου εδάφους, του πάγου και της νεκρής οργανικής ύλης. Η έρευνα συμπέρανε πως θα μπορούσαν να απελευθερωθούν χημικές ουσίες όπως το DDT και μικρόβια – μερικά από τα οποία έχουν καταψυχθεί για χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια χρόνια, από την απόψυξη του μόνιμου πάγου.

Η επίδραση της απόψυξης του μόνιμου πάγου στις συγκεντρώσεις άνθρακα

Μόνο στην Αρκτική, ο μόνιμος πάγος περιέχει περίπου 1.700 δισεκατομμύρια τόνους άνθρακα, συμπεριλαμβανομένου του μεθανίου και του διοξειδίου του άνθρακα. Αυτή είναι περίπου 51 φορές η ποσότητα άνθρακα που απελευθερώθηκε παγκοσμίως από την καύση ορυκτών καυσίμων το 2019. Η φυτική ύλη που έχει παγώσει στον μόνιμο πάγο δεν αποσυντίθεται, αλλά όταν ο μόνιμο πάγος ξεπαγώνει, τα μικρόβια μέσα στο νεκρό φυτικό υλικό αρχίζουν να διασπούν την ύλη, απελευθερώνοντας άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Το χειρότερο σενάριο είναι να απελευθερωθεί όλο το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, όπως σε μερικά χρόνια. Ένα άλλο σενάριο περιλαμβάνει τη σταδιακή απελευθέρωση άνθρακα. Με περισσότερες πληροφορίες, οι επιστήμονες ελπίζουν να κατανοήσουν καλύτερα την πιθανότητα οποιουδήποτε σεναρίου.

Πηγή: NASA Earth

Φωτογραφία άρθρου: Benjamin Jones, USGS