Κακοκαιρία «Daniel»: Απεικόνιση ΙΜΕRG των σφοδρών βροχοπτώσεων στην Ελλάδα

Σε ύφεση η σφοδρή κακοκαιρία Daniel που έπληξε την Ελλάδα τις τελευταίες 4 μέρες (04-07/09/2023), αφήνοντας πίσω τεράστιες καταστροφές καθώς και απώλειες ανθρώπινων ζωών. 

Πολύ μεγάλα ποσά βροχής σε επίπεδα ρεκόρ καταγράφηκαν σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας με επίκεντρο την περιοχή της Θεσσαλίας, σε μια από τις χειρότερες κακοκαιρίες που έπληξαν την Ελλάδα τα τελευταία 100 χρόνια.

Ενώ, ακόμη συλλέγονται δεδομένα και παρατηρήσεις από μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου του Ε.Α.Α / meteo.gr, η επιστημονική ομάδα του climatebook, συνέλεξε και ανέλυσε προκαταρκτικά δορυφορικά δεδομένα της αποστολής GPM/IMERG της NASA. Ο παρακάτω χάρτης δίνει το εκτιμώμενο συνολικό ύψος βροχής των 4 ημερών 03-06/09/2023 στην Ευρώπη. Η εκτίμηση έγινε με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων (πηγή: GPM, www.nasa.gov). 

Όπως, παρατηρείται τα μεγαλύτερα ποσά βροχής σε ολη την Ευρώπη τις τελευταίες 4 μέρες καταγράφηκαν στην Ελλάδα. Σε περιοχές της Θεσσαλίας αναφέρονται ποσά βροχής και πάνω από τα 500-600 χιλιοστά.

Τα παραπάνω δεδομένα είναι υπό εκτίμηση καθώς σύμφωνα και με επίγειες καταγραφές το ύψος βροχής σε περιοχές της Θεσσαλίας ξεπέρασε και τα 1000 χιλιοστά.

Πηγή δεδομένων: GPM/IMERG • NASA