Κακοκαιρία «Daniel»: Η πιο καταστροφική και φονική κακοκαιρία στην περιοχή της Μεσογείου - Πάνω από 10.000 οι νεκροί

Η πιο καταστροφική και φονική κακοκαιρία εδώ και πάρα πολλά χρόνια ήταν η κακοκαιρία «Daniel», που έπληξε με ιδιαίτερη σφοδρότητα περιοχές της ανατολικής Μεσογείου και κυρίως την Ελλάδα και την Λιβύη.

Η κακοκαιρία ξεκίνησε στις 4 Σεπτεμβρίου 2023, πλήττοντας αρχικά την Ελλάδα. Πολύ μεγάλα ποσά βροχής σε επίπεδα ρεκόρ καταγράφηκαν σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας με επίκεντρο την περιοχή της Θεσσαλίας, σε μια από τις χειρότερες κακοκαιρίες που έπληξαν την Ελλάδα τα τελευταία 100 χρόνια. Σύμφωνα με τον αυτόματο μετεωρολογικό σταθμό του δικτύου Ε.Α.Α/meteo.gr στη Ζαγορά Πηλίου, καταγράφηκαν συνολικά 1096 χιλιοστά βροχής, εκ των οποίων τα 760 καταγράφηκαν μέσα σε μια ημέρα (05/09).

Μεγάλες και εκτεταμένες πλημμύρες προέκυψαν τις επόμενες ημέρες στον κάμπο της Θεσσαλίας βουλιάζοντας πάρα πολλά χωριά στα λασπόνερα, με τις πλημμυρισμένες εκτάσεις σύμφωνα με δορυφορικές μετρήσεις να ξεπερνούν και τα 700.000 στρέμματα. Τέλος, οι νεκροί στην Ελλάδα ανήλθαν στους 17 (μέχρι στιγμής).

Η κακοκαιρία DANIΕL μετά τη χώρα μας, έπληξε με ιδιαίτερη σφοδρότητα κατά το διάστημα 9-12 Σεπτεμβρίου, τη Βόρεια Αφρική και ιδιαίτερα τη Λιβύη όπου έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι, ενώ σε 10.000 ανέρχονται οι τραυματίες και οι αγνοούμενοι, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για τελικό αριθμο νεκρών κοντά στους 20.000. Οι περισσότεροι νεκροί και τραυματίες καθώς και οι μεγαλύτερες ζημιές εντοπίζονται στην πόλη Δάρνη στη Βορειοανατολική Λιβύη, όπου 2 φράγματα έσπασαν και μεταφέρθηκε το νερό με τεράστια ορμή μέσα στην πόλη, καταστρέφοντας ολοκληρωτικά περισσότερα από 2.000 κτίρια.

Ο παρακάτω χάρτης (Εικόνα 1) δίνει το εκτιμώμενο συνολικό ύψος βροχής των 4 ημερών 04-12/09/2023 στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς επίσης και την πορεία του βαρομετρικού χαμηλού«Daniel». Η εκτίμηση έγινε με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων (πηγή: GPM, www.nasa.gov). Τα παραπάνω δεδομένα είναι υπό εκτίμηση καθώς σύμφωνα και με επίγειες καταγραφές το ύψος βροχής σε περιοχές της Θεσσαλίας ξεπέρασε και τα 1000 χιλιοστά, ενώ σε περιοχές της Λιβύης και τα 400 χιλιοστά σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Εικόνα 1. Δορυφορική εκτίμηση συνολικής βροχόπτωσης 9 ημερών από το προϊόν GPM IMERG της NASA, για την περιοχή της Μεσογείου το χρονικό διάστημα 4-12 Σεπτεμβρίου 2023.