Κακοκαιρία «Elias»: Απεικόνιση ΙΜΕRG των βροχοπτώσεων στη Mεσόγειο

Σε ύφεση η ισχυρή κακοκαιρία Elias που έπληξε την Ελλάδα τις τελευταίες 4 μέρες (24-27/09/2023), σχεδόν 20 μέρες μετά από τη σφοδρή κακοκαιρία Daniel, προκαλώντας πλημμύρες και καταστροφές σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας και κυρίως στο Βόλο και στην περιοχή της Εύβοιας.

Πολύ μεγάλα ποσά βροχής καταγράφηκαν σε πολλές περιοχές της ανατολικής και ηπειρωτικής χώρας με επίκεντρο την περιοχή του Βόλου και της Εύβοιας.

Ενώ, ακόμη συλλέγονται δεδομένα και παρατηρήσεις από μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου του Ε.Α.Α / meteo.gr, η επιστημονική ομάδα του climatebook, συνέλεξε και ανέλυσε προκαταρκτικά δορυφορικά δεδομένα της αποστολής GPM/IMERG της NASA. Ο παρακάτω χάρτης δίνει το εκτιμώμενο συνολικό ύψος βροχής των 4 ημερών 24-27/09/2023 στην Ευρώπη. Η εκτίμηση έγινε με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων (πηγή: GPM, www.nasa.gov). 

Όπως παρατηρείται τα μεγαλύτερα ποσά βροχής στην Ευρώπη τις τελευταίες 4 μέρες καταγράφηκαν στην Ελλάδα. Σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Εύβοιας αναφέρονται ποσά βροχής και πάνω από 200-300 χιλιοστά.

Τα παραπάνω δεδομένα είναι υπό εκτίμηση καθώς σύμφωνα και με επίγειες καταγραφές το αθροιστικό ύψος βροχής σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Εύβοιας ξεπέρασε και τα 500 χιλιοστά.

Πηγή δεδομένων: GPM/IMERG • NASA