Καλύμματα σκίασης παγετώνων: Φτηνή λύση ή δικαιολογία;

Στα μέσα της δεκαετίας του ’60 Ιταλοί επιχειρηματίες επένδυσαν μεγάλα ποσά στην κατασκευή υποδομών σε παγετώνες των Άλπεων, όπως στον εικονιζόμενο της φωτογραφίας, τον Παγετώνα Presena στη Βόρεια Ιταλία, με σκοπό τη δημιουργία χιονοδρομικών κέντρων που θα λειτουργούσαν ακόμη και το καλοκαίρι.

Από τις αρχές του ’80 όμως, η κλιμακούμενη υπερθέρμανση του πλανήτη άλλαξε σημαντικά τα σχέδιά τους, αφού τους καλοκαιρινούς μήνες σταμάτησε να χιονίζει σε υψόμετρα κάτω των 3.000μ και η θερμοκρασία κυμαινόταν συνεχώς πολύ ψηλότερα από τις προηγούμενες δεκαετίες. Η σεζόν χιονοδρομίας μειώθηκε έως και 4 μήνες μέσα σε λιγότερο από 20 χρόνια.

Από το 2008 ξεκίνησε η προσπάθεια μείωσης του ρυθμού τήξης του Παγετώνα Presena με τη χρήση αντιηλιακών καλυμμάτων τους θερινούς μήνες, όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα. Το λευκό ύφασμα αυξάνει τη λευκαύγεια, ανακλώντας περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία από ό,τι ο παγετώνας, έως και 50% περισσότερο. Επίσης το ύφασμα δημιουργεί απορροή του βρόχινου νερού που πέφτει το καλοκαίρι, μειώνοντας έτσι την εξάτμιση που θα πραγματοποιούνταν στην επιφάνεια του παγετώνα.

Στην πραγματικότητα, η εφαρμογή των αντιηλιακών υφασμάτων είναι εξαιρετικά δαπανηρή για να εφαρμοστεί συστηματικά για τη διατήρηση των παγετώνων σε μεγάλη κλίμακα, με κόστος που φτάνει ακόμη και τα 8.000 ευρώ ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Πρόκειται για μια εφήμερη λύση προστασίας των επενδυτικών κεφαλαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους παγετώνες, γιατί γνωρίζουν ότι χωρίς τον παγετώνα σε μερικά χρόνια και με ολοένα μειωμένες χιονοπτώσεις, η τουριστική σεζόν θα συρρικνωθεί περαιτέρω.

Η μόνη λύση για την προστασία των παγετώνων είναι η μείωση εκπομπής θερμοκηπικών αερίων. Ακόμη και όταν καταφέρουμε να περιορίσουμε τις εκπομπές τους, θα περάσουν μερικές δεκαετίες έως ότου δούμε σημαντικές αλλαγές στο μέγεθος των παγετώνων που τώρα λιώνουν ταχύτατα.

Φωτογραφία: AlchemyGarlet / Wikipedia