Καταστροφικές πλημμύρες στον Καναδά μετά τις δασικές πυρκαγιές του καλοκαιριού

Λίγους μόλις μήνες μετά το ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών που πλησίασαν τους 50°C και τις μέγα-πυρκαγιές στη Βρετανική Κολομβία του Καναδά, νέα καταστροφικά φαινόμενα τον Νοέμβριο έπληξαν τις πολύπαθες περιοχές.

Οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις του δεύτερου δεκαημέρου του Νοεμβρίου 2021 είχαν σαν αποτέλεσμα την υπερχείλιση χειμάρρων και κατολισθήσεις σε μια μεγάλη έκταση ανατολικά-νοτιοανατολικά της πόλης Lytton όπου το περασμένο καλοκαίρι καταγράφηκε το ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας 49,6°C. Περίπου 300 άτομα χρειάστηκε να διασωθούν την Τρίτη 16 Νοεμβρίου μεταξύ των πόλεων Meritt και Princeton οι οποίες βρίσκονται κάτω από το νερό, ενώ μια γυναίκα έχασε τη ζωή της κατά τη διάρκεια κατολίσθησης. Οι 7.000 κάτοικοι της πόλης Meritt χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία του Καναδά καταγράφηκε ρεκόρ ύψους βροχής 250 mm σε 48 ώρες στην πόλη Hope, με τα 174 mm να σημειώνονται σε 24 ώρες. Οι σιδηροδρομικές και οδικές υποδομές στον Δυτική Καναδά έχουν υποστεί ανυπολόγιστες καταστροφές και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν χωρίς πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα παρότι οι βροχοπτώσεις έχουν σταματήσει από το βράδυ της Τρίτης 16/11.