Κρήτη: Δορυφορική εικόνα υψηλής ανάλυσης από τα Λευκά Όρη

Δορυφορικά δεδομένα πολύ υψηλής ανάλυσης του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-2, που πέρασε πάνω από τη χώρα μας το πρωί της στις 7 Φεβρουαρίου 2024, τα οποία ανέλυσε και επεξεργάστηκε η επιστημονική ομάδα του climatebook.gr σε τρισδιάστατη μορφή (3D), παρουσιάζουν την εκτεταμένη χιονοκάλυψη στα Λευκά Όρη της Κρήτης.

Τα Λευκά Όρη (ή Μαδάρες, όπως τα αποκαλούν οι ντόπιοι, από το αρχαιοελληνικό μαδαρός = γυμνός) είναι ένα πολύ μεγάλο ορεινό συγκρότημα που καταλαμβάνει ένα σχεδόν ορθογώνιο τετράπλευρο με διαστάσεις 25×40χλμ, δηλαδή ολόκληρο το ΝΑ τμήμα του πρώην νομού Χανίων. Το συγκρότημα είναι πολυκόρυφο, με περίπου 60 κορυφές να ξεπερνούν τα 2.000μ. Η ψηλότερη κορυφή, οι Πάχνες, φτάνουν τα 2.453 μ. [1].

Η Κρήτη δέχτηκε μεγάλες ποσότητες βροχής από την κακοκαιρία Αυγή, όπου σε μεγάλα υψόμετρα μεταφράστηκαν σε πολλά εκατοστά φρέσκου χιονιού [2].

Εικόνα 1. Δορυφορική εικόνα πάνω από τα Λευκά Όρη της Κρήτης στα Χανιά στις αρχές Φεβρουαρίου 2024. Πηγή δεδομένων: Sentinel-2. Επεξεργασία & οπτικοποίηση: Climatebook.gr

[1] https://www.topoguide.gr/islands/crete/hiking_on_lefka_ori.php

[2] https://meteo.gr/article_view.cfm?entryID=3110