Λίγα μέτρα μακριά από το χιόνι

Εντυπωσιακές εικόνες πρόσφερε η τελευταία κακοκαιρία στην Ελλάδα με τις πρώτες αξιόλογες χιονοπτώσεις που σημειώθηκαν ακόμη και σε ημιορεινές περιοχες της Βόρειας Ελλάδας.

Στην παρακάτω δορυφορική εικόνα μέσω του δορυφόρου Sentinel-2 του ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus, αποτυπώνεται η εντυπωσιακή διαφορά της χιονοκάλυψης μέσα σε λίγα μέτρα στην περιοχή της Εορδαίας και της πόλης της Πτολεμαϊδας στις 19 Δεκεμβρίου 2023.

Ο υπολογισμός και η ακριβής πρόβλεψη της χιονόπτωσης αποτελεί πάντα μεγάλη πρόκληση για τα παγκόσμια αλλά και περιοχικά μοντέλα πρόγνωσης καιρού. Η μορφολογία του εδάφους καθώς και πολλοί παράγοντες της ατμόσφαιρας κρίνουν πολλές φορές αυτό το αποτέλεσμα. Στην παρακάτω δορυφορική μέσα σε λίγα μέτρα η διαφορά στην χιονοκάλυψη ήταν εντυπωσιακή.

Παρατηρούνται ακόμη και οικισμοί όπου μόνο κάποιες γειτονιές διαθέτουν χιονοκάλυψη. Αυτή η ειδική κατάσταση δεν αποτελεί πρωτόγνωρο γεγονός πλην όμως μας προσφέρει εντυπωσιακές εικόνες.

Εικόνα 1. Δορυφορική εικόνα υψηλής ανάλυσης του δορυφόρου Sentinel-2 στην περιοχή της Εορδαίας/Πτολεμαίδας στις 19 Δεκεμβρίου 2023. Πηγή δεδομένων: Sentinel-2/Copernicus. Επεξεργασία δεδομένων: climatebook.gr