NASA: 4 αποστολές παρατήρησης της Γης το 2022

Η NASA θα ξεκινήσει τέσσερις επιστημονικές αποστολές για τη Γη το 2022 για να παρέχει στους ερευνητές περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις φυσικές διεργασίες των ισχυρών καταιγίδων, των επιφανειακών υδάτων, των ωκεανών και της ατμοσφαιρικής σκόνης.

Οι τέσσερις αποστολές θα ενισχύσουν την ικανότητα παρακολούθησης του μεταβαλλόμενου πλανήτη μας:

  • Η TROPICS θα χρησιμοποιήσει έξι μικρούς δορυφόρους για να παρέχει βελτιωμένες και γρήγορες μετρήσεις των τροπικών κυκλώνων.
  • H EMIT θα εντοπίσει την προέλευση και τη σύνθεση της σκόνης που μπορεί να επηρεάσει το κλίμα, τα οικοσυστήματα, την ποιότητα του αέρα και την ανθρώπινη υγεία με ένα φασματόμετρο από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
  • Η JPSS-2 της NOAA θα βοηθήσει τους επιστήμονες να προβλέψουν ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως πλημμύρες, πυρκαγιές, ηφαίστεια και άλλα.
  • Η SWOT θα αξιολογήσει τους ωκεανούς της Γης  και τον ρόλο τους στην κλιματική αλλαγή, ενώ θα παρακολουθεί επίσης τις λίμνες, τα ποτάμια και άλλα επιφανειακά ύδατα.
https://youtu.be/VPvwwELRNis

Μετρώντας τους Τροπικούς Κυκλώνες: Αποστολή TROPICS (Time-Resolved Observations of Precipitation structure and storm Intensity with a Constellation of Smallsats)

 Η αποστολή TROPICS της NASA στοχεύει στη βελτίωση των παρατηρήσεων των τροπικών κυκλώνων. Έξι δορυφόροι TROPICS θα συνεργαστούν για να παρέχουν παρατηρήσεις της βροχόπτωσης, της θερμοκρασίας και της υγρασίας κάθε 50 λεπτά. Οι επιστήμονες αναμένουν ότι τα δεδομένα θα τους βοηθήσουν να κατανοήσουν τους παράγοντες που προκαλούν την εντατικοποίηση των τροπικών κυκλώνων και θα συμβάλουν στα μοντέλα πρόγνωσης καιρού.

Τον Ιούνιο του 2021, ο πρώτος δορυφόρος ξεκίνησε να συλλέγει δεδομένα, επιδεικνύοντας τις προοπτικές αυτών των μικρών δορυφόρων. Οι δορυφόροι TROPICS θα αναπτυχθούν σε ζεύγη σε δύο ή τρεις διαφορετικές εκτοξεύσεις, που αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τις 31 Ιουλίου 2022.

Ο δορυφόρος TROPICS Pathfinder, που απεικονίζεται παραπάνω, εκτοξεύτηκε στις 29 Ιουνίου 2021.  Ο μικροδορυφόρος έχει διαστάσεις περίπου 10 cm X 10 cm X 36 cm και είναι πανομοιότυπος με τους έξι επιπλέον δορυφόρους που θα εκτοξευθούν το 2022. Ο χρυσός κύβος στο επάνω είναι το ραδιόμετρο μικροκυμάτων, το οποίο μετρά τη βροχόπτωση, τη θερμοκρασία και την υγρασία μέσα στις τροπικές καταιγίδες. Πηγή: Blue Canyon Technologies

Το σύστημα των μικροδορυφόρων θα εποπτεύει την επιφάνεια της Γης πιο συχνά από τους υπάρχοντες μετεωρολογικούς δορυφόρους που κάνουν παρόμοιες μετρήσεις, αυξάνοντας σημαντικά τα διαθέσιμα δεδομένα για προγνώσεις καιρού σχεδόν σε πραγματικό χρόνο. Η αποστολή TROPICS διευθύνεται από το MIT και περιλαμβάνει ερευνητές από τη NASA, την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) και πολλά πανεπιστήμια και εμπορικούς εταίρους. 

Μελέτη Ορυκτής Σκόνης: Aποστολή EMIT (Earth Surface Mineral Dust Source Investigation)

Οι άνεμοι διώχνουν τη σκόνη από τις άνυδρες περιοχές της Γης και μεταφέρουν τα σωματίδια σε όλο τον πλανήτη. Η σκόνη μπορεί να επηρεάσει το ενεργειακό ισοζύγιο της γης- την ισορροπία μεταξύ της ενέργειας που έρχεται προς τη Γη από τον Ήλιο και της ενέργειας που η Γη εκπέμπει πίσω στο διάστημα – άρα τη θερμοκρασία της επιφάνειας και της ατμόσφαιρας του πλανήτη. Τα πιο σκοτεινά, γεμάτα σίδηρο ορυκτά τείνουν να απορροφούν ενέργεια, γεγονός που οδηγεί σε θέρμανση του περιβάλλοντος, ενώ τα φωτεινότερα σωματίδια που περιέχουν άργιλο και διασκορπίζουν το φως με τρόπο που μπορεί να οδηγήσει σε ψύξη. Εκτός από το ότι επηρεάζει την περιφερειακή και την παγκόσμια θέρμανση της ατμόσφαιρας, η σκόνη μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του αέρα και την υγεία των ανθρώπων παγκοσμίως, ενώ όταν εναποτίθεται στον ωκεανό, μπορεί επίσης να προκαλέσει άνθηση μικροσκοπικών φυκιών.

Ο στόχος της αποστολής Earth Surface Mineral Dust Source Investigation (EMIT), είναι να χαρτογραφήσει από πού προέρχεται η σκόνη και να εκτιμήσει τη σύνθεσή της, ώστε οι επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα πώς επηρεάζει τον πλανήτη. Με στόχο την εκτόξευση το 2022, η EMIT έχει μια πρωταρχική αποστολή ενός έτους και θα εγκατασταθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Το EMIT θα χρησιμοποιήσει ένα όργανο φασματοσκοπίας το οποίο μετρά το ορατό και υπέρυθρο φως. Αυτά τα δεδομένα μπορούν να αποκαλύψουν τις ευδιάκριτες φωτοαπορροφητικές υπογραφές των ορυκτών στη σκόνη,  που βοηθούν στον προσδιορισμό της σύνθεσής της.

Παρατηρώντας τις Καταιγίδες της Γης: JPSS (Joint Polar Satellite System )

Η πρόγνωση ακραίων καταιγίδων πολλές μέρες νωρίτερα απαιτεί ακριβείς μετρήσεις της θερμοκρασίας και της υγρασίας στην ατμόσφαιρά μας, μαζί με τις θερμοκρασίες της επιφάνειας των ωκεανών. Οι δορυφόροι του συστήματος δορυφόρων πολικής τροχιάς (Joint Polar Satellite System) των NOAA-NASA παρέχουν αυτά τα κρίσιμα δεδομένα για τις καιρικές προγνώσεις. Οι δορυφόροι παρέχουν επίσης πληροφορίες σχετικά με πλημμύρες, πυρκαγιές, ηφαίστεια, αιθαλομίχλη, καταιγίδες σκόνης και θαλάσσιο πάγο.

Το JPSS-2 είναι το επιχειρησιακό πρόγραμμα επόμενης γενιάς παρατήρησης της Γης της NOAA που συλλέγει και διανέμει παγκόσμια περιβαλλοντικά δεδομένα κυρίως από πολλαπλούς δορυφόρους πολικής τροχιάς. Πηγή εικόνας: Oribtal ATK

Οι δορυφόροι JPSS σαρώνουν τη Γη από τον Βόρειο στον Νότιο Πόλο, παίρνοντας δεδομένα και εικόνες από κάθε μέρος του πλανήτη τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.

Οι δορυφόροι Suomi-NPP (National Polar orbiting-Partnership) και οι δορυφόροι NOAA-20 βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε τροχιά . Ο δορυφόρος JPSS-2 έχει στόχο να εκτοξευτεί το 2022, ενώ τρεις ακόμη δορυφόροι θα εκτοξευθούν τα επόμενα χρόνια, παρέχοντας δεδομένα μέχρι τη δεκαετία του 2030.

Έρευνα των επιφανειακών υδάτων της Γης: Aποστολή SWOT (Surface Water and Ocean Topography)

Η αποστολή Surface Water and Ocean Topography (SWOT) θα βοηθήσει τους ερευνητές να προσδιορίσουν πόσο νερό περιέχουν οι ωκεανοί, οι λίμνες και τα ποτάμια της Γης. Αυτό θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα γλυκά υδάτινα σώματα και την ικανότητα των ωκεανών να απορροφούν θερμότητα αλλά και τα αέρια του θερμοκηπίου όπως το διοξείδιο του άνθρακα.

Ο δορυφόρος SWOT προγραμματίζεται να εκτοξευτεί τον Νοέμβριο του 2022 με έναν πύραυλο SpaceX Falcon 9 από την Καλιφόρνια. Ο δορυφόρος, μεγέθους αυτοκινήτου SUV, θα μετρήσει το ύψος του νερού χρησιμοποιώντας το συμβολομετρικό ραντάρ Ka-band, το οποίο επιτρέπει τον ακριβή υπολογισμό του ύψους του νερού. Τα δεδομένα θα βοηθήσουν σε εργασίες όπως η παρακολούθηση περιφερειακών αλλαγών στη στάθμη της θάλασσας, η παρακολούθηση αλλαγών στις ροές των ποταμών και της ποσότητας νερού που αποταμιεύεται στις λίμνες, καθώς και ο προσδιορισμός της ποσότητας γλυκού νερού που είναι διαθέσιμο σε όλο τον κόσμο.

Η αποστολή είναι μια συνεργασία μεταξύ της NASA και της Γαλλικής διαστημικής υπηρεσίας Centre National d’Etudes Spatiales, με συνεισφορές από την Καναδική Διαστημική Υπηρεσία και τη Διαστημική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου.

 

Πηγή: NASA Climate