ΝΟΑΑ: Η τρύπα του όζοντος της Ανταρκτικής είναι η 13η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί και αναμένεται να διατηρηθεί μέχρι τον Νοέμβριο

Η τρύπα του όζοντος της Ανταρκτικής το 2021 έφτασε στη μέγιστη έκτασή της στις 7 Οκτωβρίου και κατατάσσεται στην 13η μεγαλύτερη από το 1979, ανέφεραν επιστήμονες από τη NOAA και τη NASA. Η φετινή τρύπα του όζοντος αναπτύχθηκε παρόμοια με την περσινή. Οι ψυχρότερες από το μέσο όρο θερμοκρασίες και οι ισχυροί άνεμοι στη στρατόσφαιρα που περιβάλλει την Ανταρκτική συνέβαλαν σε μια μεγαλύτερη από το μέσο όρο τρύπα που πιθανότατα θα παραμείνει μέχρι τον Νοέμβριο ή τις αρχές Δεκεμβρίου.

Οι ερευνητές της NOAA και της NASA ανιχνεύουν και μετρούν την ανάπτυξη και τη διάσπαση της τρύπας του όζοντος με δορυφορικά όργανα στους δορυφόρους Aura, Suomi-NPP και NOAA-20.

Αυτό που ονομάζουμε τρύπα του όζοντος είναι μια αραίωση του προστατευτικού στρώματος του όζοντος στη στρατόσφαιρα (το ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας της Γης) πάνω από την Ανταρκτική που ξεκινά κάθε Σεπτέμβριο. Χλώριο και βρώμιο που προέρχονται από ενώσεις που παράγονται από τον άνθρωπο απελευθερώνονται από αντιδράσεις σε πολικά σύννεφα μεγάλου υψομέτρου. Στη συνέχεια, οι χημικές αντιδράσεις αρχίζουν να καταστρέφουν το στρώμα του όζοντος καθώς ο ήλιος ανατέλλει στην Ανταρκτική στο τέλος του χειμώνα.

Οι επιστήμονες της NOAA στον Σταθμό του Νότιου Πόλου καταγράφουν το πάχος του στρώματος του όζοντος απελευθερώνοντας μπαλόνια καιρού που φέρουν όργανα μέτρησης του όζοντος που ονομάζονται ozonesondes και μετρούν τις ποικίλες συγκεντρώσεις όζοντος καθώς το μπαλόνι ανεβαίνει στη στρατόσφαιρα.