Ο WMO επιβεβαιώνει δύο νέα παγκόσμια ρεκόρ μεγαλύτερης έκτασης και διάρκειας αστραπής με τη βοήθεια δορυφορικής τεχνολογίας

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) ανακοίνωσε την κατοχύρωση δύο νέων παγκόσμιων ρεκόρ σχετικά με το οριζόντιο μήκος και τη διάρκεια των μέγα-λάμψεων των αστραπών οι οποίες έλαβαν χώρα σε περιοχές στη Βόρεια και Νότια Αμερική, ενώ τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Bulletin of the American Meteorological Society.

Με τη βοήθεια της πιο προηγμένης δορυφορικής τεχνολογίας, η αντίστοιχη Επιτροπή του WMO αναγνώρισε: 

  • Τη μεγαλύτερο διάστημα που διήνυσε μια αστραπή, καλύπτοντας μια οριζόντια απόσταση 768 ± 8 km σε περιοχές των νότιων Ηνωμένων Πολιτειών, στις 29 Απριλίου 2020. Αυτό ισοδυναμεί με την απόσταση μεταξύ του Λονδίνου και της πόλης του Αμβούργου της Γερμανίας.
  • Τη μεγαλύτερη διάρκεια μίας μόνο αστραπής σε 17,102 ± 0,002 δευτερόλεπτα από τη λάμψη που αναπτύχθηκε συνεχώς από καταιγίδα πάνω από την Ουρουγουάη και τη βόρεια Αργεντινή, στις 18 Ιουνίου 2020.

Το νέο ρεκόρ για τη μεγαλύτερη απόσταση που ανιχνεύτηκε η λάμψη της αστραπής ξεπερνά το προηγούμενο ρεκόρ κατά  60 χιλιόμετρα, έχοντας καταγράψει απόσταση 709 ± 8 km σε περιοχές της νότιας Βραζιλίας. στις 31 Οκτωβρίου 2018. 

Δορυφορική εικόνα με τη μεγαλύτερη έκταση -ρεκόρ αστραπής πάνω από τις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες στις 29 Απριλίου 2020, καλύπτοντας μια οριζόντια απόσταση 768 ± 8 km. Φαίνεται η οριζόντια δομή (τμήματα λευκής γραμμής) και η μέγιστη έκταση (χρυσα σύμβολα X) της αστραπής

Η υπερ-αστραπή που είχε το προηγούμενο ρεκόρ μεγαλύτερης διάρκειας των 16,73 δευτερολέπτων, είχε καταγραφεί πάνω από τη βόρεια Αργεντινή στις 4 Μαρτίου 2019, μόλις 0,37 δευτερόλεπτα μικρότερη διάρκεια από το νέο ρεκόρ.

Δορυφορική εικόνα της αστραπής με τη μεγαλύτερη διάρκεια- ρεκόρ πάνω από την Ουρουγουάη και την Αργεντινή στις 18 Ιουνίου 2020, με διάρκεια 17.102 δευτερόλεπτα. Απεικονίζεται η οριζόντια δομή (τμήματα λευκής γραμμής) και η μέγιστη έκταση (χρυσά σύμβολα X) της αστραπής.

Άλλες καταχωρημένες ακραίες εκδηλώσεις αστραπών από τον WMO περιλαμβάνουν:

  • Άμεσες επιπτώσεις από κεραυνό: 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από έναν κεραυνό καθώς συγκεντρώθηκαν για ασφάλεια σε μια καλύβα στη Ζιμπάμπουε το 1975.
  • Έμμεσες επιπτώσεις από χτύπημα κεραυνού: 469 άνθρωποι στην Ντρόνκα της Αιγύπτου όταν κεραυνός χτύπησε ένα σύνολο δεξαμενών πετρελαίου, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η πόλη με καυτό πετρέλαιο το 1994.

«Οι κεραυνοί αποτελούν έναν σημαντικό κίνδυνο που στοιχίζει πολλές ζωές κάθε χρόνο. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν σημαντικές ανησυχίες για την ασφάλεια από τους κεραυνούς και τα ηλεκτρικά φαινόμενα στα σύννεφα όπου οι αστραπές μπορούν να ταξιδέψουν εξαιρετικά μεγάλες αποστάσεις», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του WMO, καθηγητής Πέτρη Ταάλας.

Οι νέες αστραπές ρεκόρ σημειώθηκαν σε εστίες συστημάτων κατακόρυφης ανάπτυξης μέσης κλίμακας Mesoscale Convective System (MCS), των οποίων η δυναμική επιτρέπει την εμφάνιση ασυνήθιστων ισχυρών αστραπών και λάμψεων τους (megaflashes) – συγκεκριμένα. τέτοιες περιοχές αυξημένης ηλεκτρικής δραστηριότητας είναι τα Great Plains στη Βόρεια Αμερική και στη λεκάνη La Plata στη Νότια Αμερική.

Οι προηγούμενες αξιολογήσεις που καθόρισαν τα αρχεία διάρκειας και έκτασης αστραπών βασίστηκαν δεδομένα που συλλέχθηκαν από επίγεια δίκτυα Lightning Mapping Array (LMA). Ο εντοπισμός λάμψεων ηλεκτρικών εκκενώσεων πέρα ​​από τα όρια των δυνατοτήτων παρατήρησης από αυτό το επίγειο δίκτυο, υποστηρίζεται από τη χαρτογράφηση κεραυνών από  το διάστημα, με δορυφορικές τεχνολογίες οι οποίες προσφέρουν τη δυνατότητα συνεχούς μέτρησης της έκτασης και της διάρκειας των αστραπών σε ευρείες γεωχωρικές περιοχές.

 Τα νέα όργανα περιλαμβάνουν τους Geostationary Lightning Mappers (GLMs) στους δορυφόρους γεωστατικής τροχιάς Geostationary Operational Environmental Satellites της σειράς R (GOES-16 και 17) της NOAA, οι οποίοι κατέγραψαν τα νέα ρεκόρ φωτισμού, αλλά και τους αντίστοιχους δορυφόρους της Ευρώπης (το Meteosat Third Generation (MTG) Lightning Imager ) και της Κίνας (FY-4 Lightning Mapping Imager).

Πηγή: Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός- WMO (World Meteorological Organization)