Οι καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023

Κείμενο του Δρα Σταύρου Ντάφη για την Αποτίμηση του Κλίματος στην Ελλάδα για το 2023

Μεταξύ 4 και 7 Σεπτεμβρίου κατά την Κακοκαιρία «Δανιήλ» εκδηλώθηκαν ισχυρές βροχοπτώσεις οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα κυρίως στη Θεσσαλία, και την απώλεια 15 ανθρώπινων ζωών.

Η ασυνήθιστη για την εποχή ατμοσφαιρική διάταξη προκάλεσε πολύωρες και ισχυρές καταιγίδες στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας μας, κυρίως μεταξύ 5 και 6 Σεπτεμβρίου. Ο μετεωρολογικός σταθμός του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε 760 mm μέγιστο ημερήσιο ύψος βροχής στη Ζαγορά Πηλίου και συνολικά κατά την κακοκαιρία «Δανιήλ» 1235 mm στη Μακρινίτσα Πηλίου. Μεγάλα ύψη βροχής καταγράφηκαν και στις πόλεις της Καρδίτσας (659 mm) και του Βόλου (617 mm), με τη δεύτερη να κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για διάστημα 6 μηνών (βλ. Εικόνα 1). Τα ποσά βροχής σε διάστημα 4 ημερών αντιστοιχούν στο μέσο ετήσιο ύψος βροχής για αυτές τις περιοχές.

Εικόνα 1. Αθροιστική βροχόπτωση κατά την διάρκεια της καταστροφικής κακοκαιρίας «Δανιήλ» στο χρονικό διάστημα 4 με 7 Σεπτεμβρίου 2023. Πηγή δεδομένων: meteo.gr/Ε.Α.Α.

Αποτέλεσμα των βροχοπτώσεων ρεκόρ στη Θεσσαλία ήταν η κατάκλιση του θεσσαλικού κάμπου από νερό, με περίπου 720.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων να πλημμυρίζουν μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου (βλ. Εικόνα 2). Η υπερχείλιση της τεχνητής λίμνης Κάρλα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη στις αρχές του 2024 .

Εικόνα 2. Οι μέγιστες πλημμυρισμένες εκτάσεις στη Θεσσαλία κατά την διάρκεια της καταστροφικής κακοκαιρίας «Δανιήλ» τον Σεπτέμβριο 2023. Πηγή δεδομένων: Copernicus – Sentinel1 – Sentinel2. Επεξεργασία & Οπτικοποίηση δεδομένων: climatebook.gr.

Περισσότερα για την κατάσταση του κλίματος στην Ελλάδα για το 2023 στην έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την επιστημονική ομάδα του climatebook.gr: https://climatebook.gr/statistics/klimatiki-apotimisi-2023/

Πηγή δεδομένων: meteo.gr / Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Copernicus.