Πάνω από 5.000 στρέμματα επηρεάστηκαν από τις πυρκαγιές στα τέλη Ιουνίου 2024 στην Αττική

Πολλές εστίες δασικών πυρκαγιών παρατηρήθηκαν στα τέλη Ιουνίου 2024 στη χώρα μας. Η παρατεταμένη ξηρασία, οι δυνατοί άνεμοι, καθώς και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με χαμηλή υγρασία, καταστούν ευνοϊκές τις συνθήκες για εκδήλωση δασικών πυρκαγιών.

Τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου 2024 διάσπαρτα πύρινα μέτωπα ξέσπασαν στην περιοχή της Αττικής, με τα κυριότερα να καταγράφονται στην περιοχής της Πάρνηθας, στη Σταμάτα Αττικής καθώς και στην περιοχή της Κερατέας στο Λαύριο όπου η δασική πυρκαγιά επηρέασε και οικισμούς.

Η επιστημονική ομάδα του climatebook συνέλεξε τα πιο πρόσφατα δορυφορικά δεδομένα και προχώρησε σε μια πρώτη εκτίμηση των εκτάσεων που επηρεάστηκαν από τις δασικές πυρκαγιές στην περιοχή της Αττικής στα τέλη Ιουνίου 2024. Έτσι, σύμφωνα με δεδομένα από τον αμερικανικό δορυφόρο Landsat-8, οι δασικές πυρκαγιές στην περιοχή της Αττικής στα τέλη Ιουνίου επηρέασαν συνολικά περίπου 5.300 στρέμματα.

Εικόνα 1. Δορυφορική εικόνα της εκτίμησης των καμένων εκτάσεων από τις πρόσφατες πυρκαγιές στην περιοχή της Αττικής από τον αμερικανικό δορυφόρο Landsat-8 στα τέλη Ιουνίου 2024. Πηγή δεδομένων: Landsat-8. Ανάλυση & Οπτικοποίηση δεδομένων: climatebook.gr.