Οι προβλέψεις για την δραστηριότητα τυφώνων στον Ατλαντικό το 2023

Το Κέντρο Πρόβλεψης Κλίματος της Εθνικής Διεύθυνσης Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (NWS), προβλέπουν σχεδόν φυσιολογική δραστηριότητα τυφώνων στον Ατλαντικό Ωκεανό φέτος το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.

Οι προβλέψεις για την εποχή των τυφώνων του Ατλαντικού 2023, η οποία διαρκεί από την 1η Ιουνίου έως τις 30 Νοεμβρίου, αναφέρουν 40% πιθανότητες για μια σχεδόν κανονική δραστηριότητα, 30% πιθανότητα για μια εποχή με δραστηριότητα πάνω από το κανονικό, και 30% πιθανότητα για δραστηριότητα τυφώνων κάτω από το κανονικό.

Η αμερικανική υπηρεσία NOAA προβλέπει μια σειρά από 12 έως 17 συνολικά τροπικές καταιγίδες με ονομασία (άνεμοι έντασης πάνω από 63 km/h). Από αυτές, 5 έως 9 θα μπορούσαν να γίνουν τυφώνες (με ανέμους πάνω από 120 km/h), συμπεριλαμβανομένων 1 έως 4 μεγάλων τυφώνων (κατηγορίας 3, 4, ή 5 στην κλίμακα ανέμων τυφώνων Saffir-Simpson, με ανέμους έντασης πάνω από 120 Km/h ). Στις τιμές αυτές αποδίδεται βαθμός εμπιστοσύνης 70%.

Μετά από τρία συναπτά έτη με την επιρροή της ψυχρής φάσης La Niña, της Νότιας Ταλάντωσης του Ειρηνικού- ENSO, οι επιστήμονες προβλέπουν τη σταδιακή ανάπτυξη της θερμής φάσης El Niño αυτό το καλοκαίρι, κάτι που μπορεί να περιορίσει τη δραστηριότητα των τυφώνων στον Ατλαντικό. Η πιθανή επιρροή του Ελ Νίνιο στην ανάπτυξη των καταιγίδων θα μπορούσε να αντισταθμιστεί από ευνοϊκές τοπικές συνθήκες στην τροπική λεκάνη του Ατλαντικού (όπως η δραστηριότητα του Δυτικού αφρικανικού μουσώνα, η οποία αναμένεται πάνω από το κανονικό).

Συνοπτικό γράφημα που δείχνει έναν αλφαβητικό κατάλογο των προτεινόμενων ονομάτων των τροπικών κυκλώνων του Ατλαντικού για το 2023, όπως επιλέχθηκαν από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό.

Πηγή: Εθνική Διεύθυνση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ – NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration)