Ένα τεράστιο, ταχέως κινούμενο νέφος τέφρας ύψους εκατοντάδων μέτρων και πλάτους πολλών χιλιομέτρων έχει εξαπλωθεί στη νότια Παραγουάη, καθώς καταιγίδες έπληξαν τις περιοχές που παραμένουν πυρκαγιές στη γειτονική Αργεντινή, οι οποίες εκδηλώθηκαν μετά από δύο χρόνια έντονης ξηρασίας.
Το κολοσσιαίο επικίνδυνο νέφος αιθαλομίχλης σκέπασε την Ασουνσιόν, την πρωτεύουσα της Παραγουάης, αργά τη Δευτέρα (τοπική ώρα), καλύπτοντας την πόλη και τα προάστια της με μια πυκνή, γκρίζα ομίχλη με διάχυτο το άρωμα της καμένης βλάστησης.
Στα νότια, κοντά στην πόλη Ayolas, όπου μαίνονται πυρκαγιές από τις αρχές Ιανουαρίου, οι συνθήκες ήταν τόσο σκοτεινές που τα πουλιά ανέβηκαν στα δέντρα για να ξεκουραστούν, νομίζοντας ότι ήταν νύχτα, ανέφερε στον Guardian ο Ρέι Μεντόζα, ένας εθελοντής πυροσβέστης. «Σε λίγα λεπτά η πόλη έπεσε στο απόλυτο σκοτάδι», είπε. «Είναι η πρώτη φορά σε 20 με 25 χρόνια που το κάνω αυτό που βλέπω κάτι τέτοιο». Οι οδηγοί στους δρόμους αναγκάστηκαν να ανάψουν τους προβολείς τους και να χαμηλώσουν ταχύτητα καθώς η ορατότητα έπεσε σχεδόν στο μηδέν ενώ επικράτησε σκοτάδι από νωρίς το απόγευμα.
Οι μετεωρολόγοι έχουν προειδοποίησει τους κατοίκους να αποφύγουν την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους με τον δείκτη που μετράει τα σωματίδια στον αέρα από μονοψήφιους αριθμούς να έχει εκτοξευτεί σε τιμές πάνω από 180, κοντά σε επίπεδα που θεωρούνται «πολύ ανθυγιεινά» από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ.
Ένα καιρικό μέτωπο κρύων αερίων μαζών από τον νότο λειτουργούσε «σαν σκούπα», εξήγησε στον guardian ο Εντουάρντο Ντόζε, υδρολόγος από την Παραγουάη, συγκεντρώνοντας αιθάλη από καμένα λιβάδια και δάση καθώς και σκόνη από τους υγροτόπους οι οποίοι έχουν πληγεί από την ξηρασία. Στη συνέχεια, οι ισχυροί άνεμοι διοχέτευσαν το νέφος σκόνης και αιθάλης στον ποταμό Παραγουάη και κατευθείαν στην πρωτεύουσα.
Οι βίαιες καταιγίδες είναι φυσιολογικές για την υποτροπική περιοχή, πρόσθεσε ο Ντόζε. «Αλλά αν πρόκειται να μιλήσουμε για το τι προκαλεί τις πυρκαγιές, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για την κλιματική αλλαγή».
Πυρκαγιές μαίνονται σε όλη την Αργεντινή εδώ και σχεδόν δύο μήνες. Σχεδόν ένα εκατομμύριο εκτάρια (10 εκατομμύρια στρέμματα) στην επαρχία Corrientes έχουν καεί, μια περιοχή στο μέγεθος του Πουέρτο Ρίκο ή της Κύπρου. Οι πυρκαγιές συνεχίζουν να κατακαίνε σε εννέα από τις 23 επαρχίες της Αργεντινής.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι πίσω από τις φλόγες βρίσκεται μια ξηρασία που συμβαίνει μια φορά τον αιώνα – που με τη σειρά της συνδέεται με την παγκόσμια κλιματική κρίση, το καιρικό μοτίβο la Niña και την αχαλίνωτη αποψίλωση των δασών για φυτείες σόγιας και αγροκτήματα βοοειδών στον Αμαζόνιο και πέρα από αυτές (η σόγια και τα προϊόντα βοοειδών να αντιπροσωπεύουν πάνω από το ένα τρίτο των εξαγωγών της Αργεντινής). Οι φυτείες μονοκαλλιέργειας πεύκων έχουν επίσης χρησιμεύσει ως καύσιμη ύλη τόσο για τυχαίες όσο και για ανθρωπογενείς πυρκαγιές.
Οι πυρκαγιές αποδεκατίζουν την αναντικατάστατη άγρια ζωή στους τεράστιους, βορειοανατολικούς υγρότοπους της Αργεντινής, ενώ σχεδόν το μισό φυσικό πάρκο Parque Iberá, που καλύπτει περίπου 1.600 τετραγωνικά χιλιόμετρα στο βόρειο τμήμα του Corrientes κοντά στα σύνορα της Παραγουάης, χάθηκε όταν κεραυνός χτύπησε το αποξηραμένο φυσικό καταφύγιο.
Πηγή: The Guardian