Στους 67˚C η θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Σουηδίας λόγω του αεροχειμάρρου

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας 29 Νοεμβρίου 2021 καταγράφηκε μια ακραία θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ της βόρειας και νότιας Ευρώπης. Ποιο συγκεκριμένα η θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ βόρειας Σουηδίας και νότιας Ελλάδας έφτασε τους 67˚C μιας και η θερμοκρασία στα βόρεια της Σουηδίας ήταν στους -36˚C και στην Κρήτη στους +31˚C (μετεωρολογικός σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών). Αιτία για αυτή την ακραία θερμοκρασιακή διαφορά είναι η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες.

Πιο συγκεκριμένα, τις τελευταίες ημέρες ο σχηματισμός ενός εκτεταμένου πεδίου υψηλών πιέσεων στην περιοχή του Βορείου Ατλαντικού είχε ως αποτέλεσμα την σημαντική μεταβολή των καιρικών συνθηκών πάνω από την Ευρώπη. Ο λόγος για αυτήν την αλλαγή ήταν η αλλαγή στη διεύθυνση του αεροχειμάρρου από δυτική σε βόρεια πάνω από την Δυτική Ευρώπη. Ο αεροχείμαρρος είναι ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε ύψος περίπου 10-11 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Ο αεροχείμαρρος εντοπίζεται σε περιοχές όπου υπάρχει έντονη θερμοκρασιακή διάφορα μεταξύ δύο αερίων μαζών, ενώ η κίνηση του αεροχειμάρρου καθορίζει την δημιουργία και τη κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων.

Αυτή η αλλαγή στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία και ο έντονος κυματισμός του αεροχειμάρρου πάνω από την περιοχή της Δυτικής Ευρώπης είχε ως αποτέλεσμα την μεταφορά κρύων αερίων μαζών προς την Δυτική, Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, ενώ μεταφορά θερμών αερίων μαζών έλαβε χώρα πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο συντελώντας έτσι σε αυτές τις θερμοκρασιακές καταγραφές.

Όταν τέτοιες αλλαγές της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας επιμένουν για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα πέρα των 5-10 ημερών τότε έχουν σημαντικές εποχικές επιπτώσεις οδηγώντας σε σημαντικές θερμοκρασιακές και υετικές αποκλίσεις με σημαντικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις.

Μία ακόμα σημαντική επίπτωση αυτής της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας ήταν οι έντονες και επίμονες βροχοπτώσεις που παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες στη νότια Ιταλία και τα δυτικότερα τμήματα της Βαλκανικής χερσονήσου συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Ελλάδας. Δείτε και σχετική μας ανακοίνωση με βάση δορυφορικές παρατηρήσεις.

Πηγή: https://www.meteo.gr/article_view.cfm?entryID=2020 , https://www.meteo.gr/article_view.cfm?entryID=1843