Συνεχίζεται η καταστροφική δραστηριότητα του ηφαιστείου Cumbre Vieja για 10η εβδομάδα

Ποτάμια λάβας εισέβαλαν σε νέα μέρη του νησιού Λα Πάλμα των Καναρίων Νήσων και η στάχτη κατέκλυσε τα σπίτια μέχρι τις στέγες τους καθώς συνεχιζόταν η ηφαιστειακή έκρηξη για 10η εβδομάδα την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021.

Το ηφαίστειο Cumbre Vieja παρήγαγε για ακόμη μια φορά ένα νέο ποτάμι λάβας που πλησίαζε επικίνδυνα σε μια εκκλησία που είχε γλυτώσει από τις προηγούμενες φάσεις προξυσμού του ηφαιστείου από τότε που άρχισαν για πρώτη φορά στις 19 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το Associated Press. Σπίτια απειλήθηκαν επίσης, πρόσθεσε η έκθεση, και χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας έκρηξης.

Υπολογίζεται ότι 1.200 σπίτια και 300 άλλα κτίρια έχουν καταστραφεί από τις ροές λάβας που προέρχονται από το ηφαίστειο Cumbre Vieja, σύμφωνα με το CNN.com. Από τα σχεδόν 3.000 στρέμματα που εξαφανίστηκαν από τη λάβα και τη στάχτη, το ένα τρίτο είναι γεωργική γη και η απώλεια φυτειών μπανάνας και αβοκάντο είναι σοβαρό πλήγμα για την οικονομία του νησιού, πρόσθεσε η έκθεση. Κανένας θάνατος δεν έχει προκληθεί από την έκρηξη.