Τα δεδομένα για το κλίμα της Γης σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό – Μέρος Ε: Βροχόπτωση

Τα δεδομένα για το κλίμα της Γης σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό – Μέρος Ε: Βροχόπτωση

Ακραίες βροχοπτώσεις, παρατεταμένες πλημμύρες αλλά και ξηρασία σε πλήθος διαφορετικών περιοχών της υφηλίου συνθέτουν την εικόνα της κατανομής της βροχόπτωσης στον πλανήτη.

Ακραίες βροχοπτώσεις έπληξαν την επαρχία Henan της Κίνας μεταξύ 17 και 21 Ιουλίου. Η πόλη Zhengzhou δέχτηκε 201.9 mm βροχής μέσα σε μία μόλις ώρα στις 20 Ιουλίου, ορίζοντας ένα νέο εθνικό ρεκόρ. Η ίδια πόλη δέχτηκε 382 mm σε 6 ώρες και 720 mm κατά το σύνολο του επεισοδίου, ποσότητα που είναι μεγαλύτερη από τη μέση ετήσια βροχόπτωσή της. Πλημμύρες είχαν ως αποτέλεσμα 302 θανάτους και οικονομικές απώλειες ύψους 17,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Δυτική Ευρώπη έζησε μεγάλες πλημμύρες κατά τα μέσα του Ιουλίου. Στις 14 και 15 Ιουλίου η Δυτική Γερμανία και το Ανατολικό Βέλγιο δέχθηκαν 100 έως 150 mm βροχής σε εκτεταμένες περιοχές, στις οποίες το έδαφος ήταν ήδη κορεσμένο σε νερό, προκαλώντας πλημμύρες, κατολισθήσεις και περισσότερους από 200 θανάτους. Η μεγαλύτερη ημερήσια βροχόπτωση καταγράφηκε στο Wipperfürth-Gardenau της Γερμανίας (162.4 mm).

Επίμονες βροχοπτώσεις καταγράφηκαν σε περιοχές της Νοτίου Αμερικής και ιδιαίτερα στην βόρεια τμήματα της κοιλάδας του Αμαζονίου, κατά το πρώτο μισό του 2021. ΟΙ βροχοπτώσεις αυτές προκάλεσαν παρατεταμένες πλημμύρες. Πλημμύρες σημειώθηκαν και σε περιοχές της Ανατολικής Αφρικής, με το Σουδάν να πλήττεται δριμύτατα.

Στον αντίποδα, σημαντική ξηρασία καταγράφηκε στην υποτροπική Νότια Αμερική για δεύτερο συνεχόμενο έτος. Η βροχόπτωση ήταν αρκετά κάτω από τις μέσες τιμές της σε μεγάλα τμήματα της Νότιας Βραζιλίας, Παραγουάης, Ουρουγουάης και της Βόρειας Αργεντινής. Η ξηρασία σε συνδυασμό με μια ψυχρή εισβολή στα μέσα του Ιουλίου, οδήγησαν σε μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες, μεταξύ των οποίων και η παραγωγή καφέ στην Βραζιλία. Η ελάττωση του όγκου νερού στους ποταμούς είχε ως συνέπεια την ελάττωση της παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και προβλήματα στις μεταφορές μέσω των ποταμών.

Οι 20 μήνες από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Αύγουστο του 2021 ήταν οι ξηρότεροι που έχουν καταγραφεί στις Νοτιοδυτικές Η.Π.Α.. Οι προβλέψεις για την παραγωγή σίτου και ελαιοκράμβης στον Καναδά το 2021 είναι 30 έως 40% κάτω από την παραγωγή του 2020. Τέλος, στη Μαδαγασκάρη εκδηλώθηκε επισιτιστική κρίση η οποία σχετίζεται με την ξηρασία που έπληξε μεγάλο μέρος του νησιού.

Στον χάρτη παρουσιάζεται η απόκλιση της βροχόπτωσης της περιόδου Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2021 σε σχέση αυτή της περιόδου 1951-2000. Με γαλάζιες αποχρώσεις οι περιοχές με πλεόνασμα βροχόπτωσης ενώ με καφέ αυτές με έλλειμμα. Πηγή: Global Precipitation Climatology Centre (GPCC), Deutscher Wetterdienst, Germany

 

ΠΗΓΗ: https://public.wmo.int/en/media/press-release/state-of-climate-2021-extreme-events-and-major-impacts