Τελικές προετοιμασίες πριν τη εκτόξευση του νέου Αμερικανικού μετεωρολογικού δορυφόρου GOES-T

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι προετοιμασίες για την εκτόξευση του νέου Αμερικανικού μετεωρολογικού δορυφόρου GOES-T. Ο δορυφόρος έφτασε στην Φλόριντα στις 10 Νοεμβρίου 2021 και αν όλα κυλήσουν σύμφωνα με το πρόγραμμα θα εκτοξευθεί με τον πύραυλο Atlas V541 από το Space Launch Complex 41 του Cape Canaveral Space Force Station.

Εικόνα 1. Ο δορυφόρος GOES-T

Μόλις ο δορυφόρος φτάσει στη γεωστατική τροχιά του θα μετονομαστεί σε GOES-18 και θα αρχίσει τους απαραίτητους ελέγχους οργάνων και συστημάτων. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωσή τους θα ξεκινήσει η επιχειρησιακή λειτουργία του ως GOES West, αντικαθιστώντας τον προηγούμενο δορυφόρο GOES-17. Μαζί με τον GOES East θα παρακολουθούν περισσότερο από το μισό της υδρογείου, καλύπτοντας γεωγραφικά μήκη που εκτείνονται από τη Νέα Ζηλανδία έως την δυτική ακτή της Αφρικής.

Το Advanced Baseline Imager (ABI) είναι το βασικό όργανο του GOES-T, όπως και των υπολοίπων δορυφόρων της γενιάς GOES-R. Όργανο καταγραφής ηλεκτρικών εκκενώσεων στην ατμόσφαιρα με όνομα Geostationary Lightning Mapper (GLM) επίσης περιλαμβάνεται στο εξοπλισμό των δορυφόρων αυτών. Τέλος μια σειρά οργάνων που στόχο έχουν να εντοπίζουν κινδύνους που σχετίζονται με τον λεγόμενο διαστημικό καιρό (Space Weather) συμπεριλαμβάνονται στον εξοπλισμό τους.

Το όργανο ABI «σκανάρει» το οπτικό του πεδίο σε 16 μήκη κύματος, από το ορατό έως το υπέρυθρο, με χωρική ανάλυση 1 ή 2 χιλιομέτρων, ανάλογα με το μήκος κύματος. Ιδιαίτερα στο κανάλι με κεντρικό μήκος κύματος 0.64μm το ABI έχει τη δυνατότητα να καταγράψει με χωρική ανάλυση ίση με 0.5 χιλιόμετρα. Οι καταγραφές επαναλαμβάνονται από 6 έως 12 φορές μέσα στην ώρα (δηλαδή κάθε 5 ή 10 λεπτά), ανάλογα με την περιοχή που “σκανάρεται” ενώ υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης των συστημάτων μέσης κλίμακας κάθε 30 ή 60 δευτερόλεπτα. Στο παρακάτω βίντεο φαίνεται  παράδειγμα μιας τέτοιας καταγραφής στο υπέρυθρο από τον ίδιας γενιάς δορυφόρο GOES-16, στις 5 Απριλίου 2017.

Βίντεο 1. Καταγραφή στο υπέρυθρο ενός ισχυρότατου συστήματος μέσης κλίμακας στις 5 Απριλίου 2017 στις Νοτιοανατολικές Η.Π.Α.. Οι εικόνες προέρχονται από τον δορυφόρο GOES-16 και έχουν ρυθμό ανανέωσης ίσο με 1 λεπτό της ώρας.

 

Το όργανο GLM καταγράφει όλες τις ηλεκτρικές εκκενώσεις  στην ατμόσφαιρα (νέφος – έδαφος, ενδονεφικές, διανεφικές) πάνω από τη Αμερικανική Ήπειρο και τις γειτνιάζουσες θαλάσσιες περιοχές. Η χωρική του ανάλυση κυμαίνεται από τα 8 χιλιόμετρα στο ναδίρ έως τα 14 χιλιόμετρα στις άκρες του οπτικού του πεδίου. Με τη βοήθεια του αντίστοιχου οργάνου που φέρει ο δορυφόρος GOES-16, καταγράφηκε μέσα σε ένα σύμπλεγμα καταιγίδων στις 29 Απριλίου 2020 η πιο μεγάλη σε μήκος ατμοσφαιρική ηλεκτρική εκκένωση που έχει καταγραφεί ποτέ, η οποία είχε μήκος 768 χιλιόμετρα.

Εικόνα 3. Σύμπλεγμα καταιγίδων που καταγράφηκε από το όργανο GLM του GOES-16 στις 29 Απριλίου 2020. Σε αυτό εντοπίστηκε η μεγαλύτερη σε μήκος ατμοσφαιρική ηλεκτρική εκκένωση που έχει καταγραφή ποτέ, με μήκος 768 χιλιόμετρα.

 

 

Πηγές πληροφοριών και εικόνων

National Oceanic and Atmospheric Administration