Τέλος ζωής για τον Meteosat-8 λίγο πριν την εκτόξευση του πρώτου γεωστατικού μετεωρολογικού δορυφόρου τρίτης γενιάς της Ευρώπης

Στις 28 Αυγούστου του 2002 εκτοξεύτηκε ο γεωστατικός μετεωρολογικός δορυφόρος Meteosat-8, ο πρώτος από τους δορυφόρους Meteosat δεύτερης γενιάς (Meteosat Second Generation – MSG). Ο νέος δορυφόρος ήταν ικανός να δώσει εικόνες υψηλότερης ανάλυσης της Ευρώπης και της Αφρικής δύο φορές πιο γρήγορα από τους αντίστοιχους της πρώτης γενιάς – κάθε 15 λεπτά. Η εκτόξευσή του σημείωνε την αρχή μιας νέας εποχής δορυφορικής μετεωρολογίας για την Ευρώπη. Τώρα, καθώς η European Organisation for the Exploitation of Meteorological Satellites (EUMETSAT) προετοιμάζεται να μεταφέρει τον Meteosat-8 στην τελευταία του θέση, στην λεγόμενη «τροχιά νεκροταφείου», η Ευρώπη βρίσκεται στο κατώφλι ενός ακόμη άλματος προς τα εμπρός στη δορυφορική μετεωρολογία.

 

Η διάρκεια ζωής του Meteosat-8

Ο Meteosat-8 είναι ο μακροβιότερος γεωστατικός μετεωρολογικός δορυφόρος στον κόσμο. «Αυτό δεν συμβαίνει τυχαία», δήλωσε ο επικεφαλής των πτήσεων της EUMETSAT, Gareth Williams. «Είναι αποτέλεσμα εξαιρετικής σχεδίασης, με επικεφαλής την Thales Alenia Space, και προσεκτικών χειρισμών από την EUMETSAT». «Πήραμε έναν δορυφόρο που σχεδιάστηκε αρχικά να λειτουργεί για τουλάχιστον επτά χρόνια και τον χρησιμοποιήσαμε για να παράγουμε χρήσιμα δεδομένα για είκοσι χρόνια, σχεδόν τρεις φορές περισσότερο. Αυτό είναι πραγματικά ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα και δείχνει ότι οι δορυφόροι MSG έχουν προσφέρει εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής στα κράτη μέλη μας, τα οποία χρηματοδοτούν τα δορυφορικά μας συστήματα». Ο διευθυντής επιχειρήσεων Meteosat της EUMETSAT, Flavio Murolo, δήλωσε ότι η EUMETSAT κατάφερε να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής του Meteosat-8 και των οργάνων του, πολύ πέρα ​​από τις προσδοκίες, λειτουργώντας τον δορυφόρο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. «Κυρίως, καταφέραμε να διασφαλίσουμε ότι έχουμε αρκετό προωθητικό υλικό για να μετακινήσουμε το Meteosat-8 εκτός κινδύνου από άλλους δορυφόρους στη γεωστατική τροχιά, σύμφωνα με τα πρότυπα ελαχιστοποίησης διαστημικών απορριμμάτων, τώρα που βρίσκεται στο τέλος της ζωής του».

Κατά τη διάρκεια της επιχειρησιακής του ζωής, ο Meteosat-8 παρήγαγε περίπου ένα εκατομμύριο εικόνες της Ευρώπης, της Αφρικής, του Ινδικού Ωκεανού, των νησιών του και των γύρω χωρών. Έχει παρακολουθήσει αμέτρητες καταιγίδες και έντονα καιρικά φαινόμενα, βοηθώντας τις μετεωρολογικές υπηρεσίες να παρέχουν έγκαιρες προειδοποιήσεις στις κοινότητές τους και στις αρχές. Ο Meteosat-8 έχει παρακολουθήσει 7.366 τροχιές της Γης κάτι που ισοδυναμεί με 5.000 ταξίδια στο φεγγάρι. Τον Οκτώβριο ο δορυφόρος θα μετακινηθεί για τελευταία φορά.

 

Η τελευταία (ψευδοχρωματισμένη) εικόνα του Meteosat-8 η οποία ελήφθη την 1η Ιουλίου 2022

 

Το μέλλον

Μερικές μόλις εβδομάδες αφού ο Meteosat-8 φτάσει στον τελικό του προορισμό, θα εκτοξευθεί ο πρώτος από τους δορυφόρους Meteosat τρίτης γενιάς (Meteosat Third Generation – MTG) της EUMETSAT. Όταν οι δορυφόροι MTG αναπτυχθούν πλήρως θα λαμβάνουν μια εικόνα της Ευρώπης κάθε 2,5 λεπτά και μια εικόνα της Ευρώπης και της Αφρικής κάθε 10 λεπτά. Η ανάλυσή τους θα είναι σημαντικά υψηλότερη από αυτές των MSG. Αυτό, σε συνδυασμό με νέα όργανα που θα φέρουν, θα επιτρέψει στην ευρωπαϊκή μετεωρολογική κοινότητα να παρακολουθεί για παράδειγμα με μεγάλη ανάλυση και συχνότητα τον πλήρη κύκλο ζωής των καταιγίδων – από την αρχική αστάθεια στην ατμόσφαιρα πριν ακόμη σχηματιστούν σύννεφα, μέχρι την εκδήλωση ηλεκτρικών φαινόμενων. Έτσι, καθώς η ζωή του πρώτου δορυφόρου MSG φτάνει στο τέλος της, η Ευρώπη βρίσκεται για ακόμη μια φορά στην αρχή μιας νέας εποχής δορυφορικής μετεωρολογίας.

 

Πηγή πληροφοριών και εικόνων: EUMETSAT