Τι προκάλεσε τα πελώρια κύματα στη Χαβάη;

Την Τρίτη 19 Ιουλίου 2022, τεράστια κύματα ύψους έως και 10 μέτρων έπληξαν τις ακτές των νήσων της Χαβάης. Σχεδόν μια εβδομάδα πριν, την Τετάρτη 13/7 καταστροφικά κύματα μεγαλύτερου ύψους έπληξαν την Ταϊτή και της Νήσους Σαμόα. Οι τοπικές Αρχές εξέδωσαν κόκκινο συναγερμό, κλείνονται λιμάνια και μαρίνες, και απομάκρυναν κατοίκους από τις ακτές. Ο προηγούμενος κόκκινος συναγερμός που είχε εκδοθεί σε αυτές τις περιοχές ήταν το 2011.

Αυτή η ανύψωση της θάλασσας προήλθε από μια καταιγίδα στον Νοτιοδυτικό Ειρηνικό, την οποία μάλιστα το σύνολο των προγνωστικών μοντέλων δεν προέβλεψαν εγκαίρως. Η καταιγίδα προκάλεσε μεγάλη πτώση της ατμοσφαιρικής πίεσης και ανέμους ταχύτητας τοπικά πάνω από τη θάλασσα παρόμοια με επίπεδα τυφώνα.

Δορυφορικές παρατηρήσεις λίγες ώρες μετά την εκδήλωση της καταιγίδας, έδειξαν κύματα ύψους 15 μέτρων, κάτι που συμβαίνει σπάνια παγκοσμίως. Τα κύματα που δημιουργούνται υπό αυτές τις συνθήκες στον ωκεανό δεν χάνουν γρήγορα ενέργεια. Αντίθετα, εξαπλώνονται σε όλο τον Ειρηνικό Ωκεανό και προκαλούν συχνά προβλήματα αλλά και ιδανικές συνθήκες για surfing.

Δείτε την πρόγνωση της πορείας των κυμάτων στον Ειρηνικό Ωκεανό μεταξύ 11 και 17 Ιουλίου 2022:

Φωτογραφία άρθρου: Anuanua Lucas