To φαινόμενο La Niña παραμένει πιθανώς μέχρι το φθινόπωρο και τις αρχές του χειμώνα

Το κλιματικό φαινόμενο La Niña το οποίο παραμένει από το 2020 στον κεντρικό Ειρηνικό αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τον Αύγουστο και πιθανώς το φθινόπωρο και την αρχή του χειμώνα του βορείου ημισφαιρίου.

Σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η συνεχιζόμενη παρατεταμένη εκδήλωση φαινομένου La Niña- η οποία συνεχίζει να επηρεάζει τα πρότυπα θερμοκρασίας και βροχοπτώσεων και να επιδεινώνει την ξηρασία και τις πλημμύρες σε διάφορα μέρη του πλανήτη- να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τον Αύγουστο και πιθανώς μέχρι το φθινόπωρο και την αρχή του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο.

Κάποιες μακροπρόθεσμες προβλέψεις υποδηλώνουν μάλιστα ότι μπορεί να συνεχιστεί μέχρι το 2023. Εάν συμβεί αυτό, θα είναι μόνο η τρίτη «τριπλή La Niña» (τρεις διαδοχικοί χειμώνες στο βόρειο ημισφαίριο με συνθήκες La Niña) από το 1950.

Το La Niña επηρεάζει τα πρότυπα θερμοκρασίας και βροχοπτώσεων και την ξηρασία και τις πλημμύρες – τα οποία επιδεινώνονται περαιτέρω από την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή. Το La Niña αναφέρεται στη μεγάλης κλίμακας ψύξη της θερμοκρασίας της επιφάνειας του ωκεανού στον κεντρικό και ανατολικό ισημερινό Ειρηνικό Ωκεανό, σε συνδυασμό με αλλαγές στην τροπική ατμοσφαιρική κυκλοφορία, δηλαδή σε ανέμους, ατμοσφαιρικές πιέσεις και βροχοπτώσεις. Συνήθως έχει τις αντίθετες επιπτώσεις στον καιρό και το κλίμα όπως το Ελ Νίνιο, το οποίο είναι η θερμή φάση της λεγόμενης Νότιας Ταλάντωσης του Ελ Νίνιο (ENSO).

Η συνεχιζόμενη ξηρασία στο Κέρας της Αφρικής και τη Νότια Αμερική φέρει τα χαρακτηριστικά της La Niña, όπως και η άνω του μέσου όρου βροχόπτωση στη Νοτιοανατολική Ασία και την Αυστραλία και οι προβλέψεις για μια εποχή τυφώνων στον Ατλαντικό άνω του μέσου όρου.

Κατά τη διάρκεια της εποχής των τυφώνων στον Ατλαντικό, οι μέσοι επιφανειακοί άνεμοι προέρχονται από τα ανατολικά, ενώ οι άνεμοι στα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας από τα δυτικά, προκαλώντας κατακόρυφη διάτμηση ανέμου που μπορεί να επηρεάσει το σχηματισμό και την ανάπτυξη τυφώνων. Κατά τη διάρκεια μιας εποχής τυφώνων που επηρεάζεται από το La Niña, οι άνεμοι που επικρατούν είναι πιο αδύναμοι από τον μέσο όρο, ειδικά οι δυτικοί άνεμοι στα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Πηγή: NOAA Climate.gov

Ωστόσο, όλα τα φυσικά κλιματικά γεγονότα λαμβάνουν χώρα πλέον στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο, η οποία αυξάνει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες, επιδεινώνει τις ακραίες καιρικές συνθήκες και το κλίμα και επηρεάζει τις εποχιακές βροχοπτώσεις και τα πρότυπα θερμοκρασίας.

Πηγή: Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός – WMO (World Meteorological Organization), National Oceanic and Atmospheric Administration