Υψηλές τιμές μικροσωματιδίων στις πόλεις της Ελλάδας λόγω αντικυκλωνικών συνθηκών

Η απουσία συνοπτικού ανέμου και η θερμοκρασιακή αναστροφή κατά την επικράτηση αντικυκλωνικών συνθηκών εγκλωβίζουν τους ρύπους των πόλεων χαμηλά στο έδαφος. Ειδικά τους ψυχρούς μήνες του έτους το φαινόμενο είναι συχνό στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπως και σήμερα Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022.

Το παραπάνω γράφημα δείχνει τις καταγραφές μετρητών ατμοσφαιρικής ρύπανσης που έχει εγκαταστήσει στον Βόλο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και συγκεκριμένα την πορεία των καταγραφών μικροσωματιδίων PM2.5. Βλέπουμε ότι ο μέσος όρος 24 ωρών (54.5 μg/m3) είναι διπλάσιος από το ημερήσιο όριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (25 μg/m3) και αυτό συμβαίνει τις περισσότερες ημέρες του χειμώνα από το 2019 που άρχισε η συστηματική καταγραφή των μικροσωματιδίων.

Η παρακάτω εικόνα από την κάμερα καιρού στον Βόλο δείχνει την αιθαλομίχλη που καλύπτει την πόλη του Βόλου στους πρόποδες του Πηλίου το πρωί της Τετάρτης 16 Φεβρουαρίου. Η εικόνα είναι συχνή σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας τις πρωινές και βραδινές ώρες με παρόμοιες καιρικές συνθήκες. Αν και πρόκειται για υδρατμούς που συμπυκνώνονται σε πυρήνες συμπύκνωσης (αιωρούμενα μικροσωματίδια/ρύπους), τα μικροσωματίδια που δεν διακρίνονται με γυμνό μάτι είναι τα πιο επικίνδυνα για την υγεία του ανθρώπου. Χρειάζεται λοιπόν μια επίσπευση των μέτρων καταπολέμησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής της πλειοψηφίας του πληθυσμού στη χώρα μας που ζει στα αστικά κέντρα.

Πηγή γραφήματος: GreenYourAir

Κάμερα Βόλου: https://www.meteo.gr/webcameras.cfm