Επικίνδυνο κύμα καύσωνα αναμένεται να πλήξει τη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη - Θα επηρεαστεί τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού της Ευρώπης

Δεύτερο ισχυρό και εν δυνάμει επικίνδυνο κύμα καύσωνα αναμένεται να πλήξει τη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη τις επόμενες ημέρες, μετά από αυτό στα τέλη Ιουνίου.

Επικίνδυνο, κυρίως για τις ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες κρίνεται το επερχόμενο κύμα καύσωνα καθώς αναμένονται θερμοκρασίες και πάνω από τους 42-44°C σε αρκετές αστικές περιοχές της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Γαλλίας. Επιπλέον, πολλά ρεκόρ θερμοκρασίας αναμένονται να καταρριφθούν τις επόμενες ημέρες σε αυτές τις περιοχές. Η Γερμανία και η Αγγλία εξέδωσαν κόκκινο συναγερμό για τον επικείμενο καύσωνα, ενώ η Αγγλική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Met Office) ανακοίνωσε πως οι πιθανότητες να σημειωθεί θερμοκρασία άνω των 40°C για πρώτη φορά στα χρονικά στο νησί είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

Σύμφωνα με ανάλυση των προγνωστικών δεδομένων από την ομάδα του Climatebook, περίπου το 60-70% του πληθυσμού της Ευρώπης, δηλαδή περισσότερα από 250 εκ πληθυσμού αναμένεται να ζήσουν συνθήκες καύσωνα, ενώ περίπου 20-30 εκ αναμένεται να ζήσουν συνθήκες ακραίου καύσωνα. Η κατάσταση κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρή για περιοχές της Ιβηρικής χερσονήσου καθώς και για περιοχές της Γαλλίας και της Ιταλίας καθώς πλήττονται από υψηλές θερμοκρασίες και πρωτοφανή ξηρασία εδώ και περίπου 2 μήνες.

Στο παρακάτω βίντεο που επιμελήθηκε το Climatebook, παρουσιάζεται η προβλεπόμενη μέγιστη θερμοκρασία (άνω των 30°C) στην περιοχή της Ευρώπης για τις επόμενες 6 ημέρες, καθώς και ο αριθμός του πληθυσμού που αναμένεται να επηρεαστεί από το επικείμενο κύμα καύσωνα.

Περισσότερα για το επικίνδυνο κύμα καύσωνα σε επόμενες ανακοινώσεις του Climatebook.