Η χιονοκάλυψη στα Πυρηναία τον Φεβρουάριο του 2022

Η χειμερινή περίοδος του 2021/2022 χαρακτηρίζεται από έλλειμμα βροχοπτώσεων σε αρκετές ευρωπαϊκές περιοχές. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής του προγράμματος τηλεπισκόπησης Copernicus, ο Ιανουάριος του 2022 ήταν πιο ξηρός από τον μέσο όρο, στο μεγαλύτερο μέρος της δυτικής και νότιας Ευρώπης, ιδιαίτερα στην Ιβηρική Χερσόνησο. Επιπλέον, η χιονόπτωση ήταν ιδιαίτερα χαμηλή τόσο στις Άλπεις όσο και στα Πυρηναία.

Η παρακάτω εικόνα, η οποία ελήφθη από έναν από τους δορυφόρους Copernicus Sentinel-3 στις 10 Φεβρουαρίου 2022, δείχνει την τρέχουσα κατάσταση χιονοκάλυψης στα Πυρηναία, η οποία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει παρατηρηθεί από το 2001.

Η παρακολούθηση της χιονοκάλυψης είναι ζωτικής σημασίας για τις κλιματικές μελέτες. Το χαρτοφυλάκιο προϊόντων Copernicus, περιλαμβάνει προϊόντα παρακολούθησης χιονιού και πάγου, τα οποία παρέχουν πληροφορίες υψηλής ανάλυσης (20 m x 20 m) που προέρχονται από δορυφορικά δεδομένα της αποστολής Copernicus Sentinel-2 για τις συνθήκες χιονιού και πάγου στα 39 κράτη μέλη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος.

Πηγή: Ευρωπαϊκή Ένωση, αποστολή Copernicus Sentinel-3