Υψηλές τιμές θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας παρατηρούνται στην μεσόγειο και κυρίως στην Ανατολική μεσόγειο στα μέσα Νοεμβρίου 2023.
Πιο συγκεκριμένα η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας κυμαίνεται στους κοντά στον μέσο όρο και λίγο πιο κάτω από αυτόν σε περιοχές της Δυτικής μεσογείου (Ιβηρική θάλασσα), καθώς και σε περιοχές της Βόρειας αδριατικής. Στην Ανατολική μεσόγειο η θερμοκρασία διατηρείται ακόμη σε υψηλά επίπεδα με αποκλίσεις θερμοκρασίας της τάξεως των 3-4°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις παρατηρούνται σε περιοχές του Αιγαίου πελάγους και στην θάλασσα του Λεβάντε.
Επιπλέον, πολύ μεγάλες θετικές αποκλίσεις παρατηρούνται και στην Μαύρη θάλασσα της τάξεως των 4-6°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.
Σχεδόν σε όλη την Ανατολική μεσόγειο και στην Μαύρη θάλασσα επικρατούν συνθήκες καύσωνα της θάλασσας (Marine heatwave)[1, 2, 3] κατηγορίας 2 και 3 (μεγαλύτερες κουκίδες στην εικόνα 1).
Σε αντίθεση με τους καύσωνες στην ατμόσφαιρα, οι επιπτώσεις των καυσώνων στη θάλασσα δεν είναι ορατές στο ανθρώπινο μάτι αμέσως. Οι κυριότερες από αυτές εντοπίζονται σε θαλάσσιους οργανισμούς οι οποίοι πεθαίνουν (π.χ. Βορειοδυτική Μεσόγειος 2003) ενώ πολλά θαλάσσια είδη μεταναστεύουν μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στις υψηλές θερμοκρασίες της θάλασσας (π.χ. Αυστραλία 2011), με τη θέση τους κάποιες φορές να παίρνουν καινούρια είδη, προκαλώντας μια απότομη και τεράστια αναδιοργάνωση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Αυτό, έχει σαν αποτέλεσμα τεράστιο διατροφικό και οικονομικό πλήγμα στις κοινωνίες οι οποίες βασίζονται στην αλιεία. Επίσης, ο οικονομικός αντίκτυπος στη βιομηχανική αλιεία μπορεί να δημιουργήσει μέχρι και εντάσεις μεταξύ χωρών.
Πηγή δεδομένων: Marine/Copernicus.
[1] Καύσωνας της θάλασσας στη Δυτική Μεσόγειο, Σταύρος Ντάφης • Climatebook.gr • 25/05/2022.