Πρωτοφανής καύσωνας της θάλασσας στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία

Ένας από τους σοβαρότερους θαλάσσιους καύσωνες στη Γη εντοπίζεται γύρω από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία. Αυτό το επεισόδιο έχει ταξινομηθεί ως καύσωνας Κατηγορίας 4 (ακραίος) στην πενταβάθμια κλίμακα της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΝΟΑΑ).

Η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας είναι έως και 5°C πάνω από τις κανονικές για την εποχή τιμές, ενώ έχουν προηγηθεί 3 μήνες ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό. Η μέση θερμοκρασία στον Βόρειο Ατλαντικό στις 17 Ιουνίου 2023 ήταν 23°C, τιμή ρεκόρ κατά 0.2°C υψηλότερη από το προηγούμενο ρεκόρ το 2010.

Η Daniela Schmidt, καθηγήτρια Επιστημών της Γης στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, δήλωσε: “Οι ακραίες και πρωτόγνωρες θερμοκρασίες δείχνουν τη δυναμική του συνδυασμού της υπερθέρμανσης που προκαλείται από τον άνθρωπο και της φυσικής μεταβλητότητας του κλίματος όπως το Ελ Νίνιο“.

«Ενώ οι θαλάσσιοι καύσωνες συναντώνται σε θερμότερες θάλασσες όπως η Μεσόγειος, τέτοιες ανώμαλες τιμές σε αυτό το τμήμα του Βόρειου Ατλαντικού την τελευταία 15ετία είναι πρωτόγνωρες“, προσθέτει.

«Η ζέστη, όπως στην ξηρά, βάζει σε κίνδυνο τους θαλάσσιους οργανισμούς. Σε άλλα μέρη του κόσμου, έχουμε ήδη δει μαζική θνησιμότητα θαλάσσιας πανίδας και χλωρίδας που προκαλούνται από τον καύσωνα της θάλασσας, και έχουν προκαλέσει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις στην αλιεία, στην αποθήκευση άνθρακα, και απώλεια ενδιαιτημάτων. Όσο δεν μειώνουμε δραματικά τις εκπομπές, αυτοί οι καύσωνες θα συνεχίσουν να καταστρέφουν τα οικοσυστήματά μας. Αλλά καθώς αυτό συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού, περνάει σχεδόν απαρατήρητο».

Ο Δρ Dan Smale από την Marine Biological Association μελετά τους θαλάσσιους καύσωνες για περισσότερο από μια δεκαετία και έμεινε έκπληκτος από τις θερμοκρασίες που επικρατούν τώρα.

Είπε: «Πάντα πίστευα ότι δεν θα είχαν ποτέ οικολογικά αντίκτυπο στα δροσερά νερά γύρω από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, αλλά αυτό είναι άνευ προηγουμένου και πιθανώς καταστροφικό. Οι τρέχουσες θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές αλλά όχι ακόμη θανατηφόρες για τα περισσότερα είδη, αν και στρεσογόνες για πολλά… Αν συνεχιστεί μέχρι το καλοκαίρι, θα μπορούσαμε να δούμε μαζική θνησιμότητα από φύκια, ψάρια και στρείδια».

Το Met Office, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι παγκοσμίως η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας τον Απρίλιο και τον Μάιο έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών για εκείνους τους μήνες, σύμφωνα με αρχεία που χρονολογούνται από το 1850, με τον Ιούνιο επίσης να πλησιάζει σε επίπεδα ρεκόρ θερμότητας.

Το Met Office αναφέρει ότι οι θερμοκρασίες είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλές λόγω του επικείμενου καιρικού φαινομένου Ελ Νίνιο.

Πηγές: ΝΟΑΑ, The Guardian