Πρωτοφανή ρεκόρ θερμοκρασίας στον Ατλαντικό Ωκεανό

Η θερμοκρασία των ωκεανών του Βορείου Ημισφαιρίου μέχρι στιγμής το 2023 είναι η υψηλότερη των τελευταίων 41 έτων. Και ενώ στον Ειρηνικό Ωκεανό ξεκινά σταδιακά το φαινόμενο El Niño στο οποίο οφείλεται το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης της θερμοκρασίας της επιφάνειας του ωκεανού, ο Ατλαντικός Ωκεανός επηρεάζεται από περισσότερους παράγοντες.

Αν και η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας μεταβάλλεται με μικρότερο ρυθμό από τη θερμοκρασία του αέρα, επηρεάζεται άμεσα από τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες.

Στον παρακάτω χάρτη παρουσιάζεται η χωρική κατανομή της απόκλισης της θερμοκρασίας της θάλασσας στον Βόρειο Ατλαντικό την Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023, σε σχέση με τη μέση τιμή της περιόδου 1982-2022. Τα γραφήματα δεξιά δείχνουν τη χρονική πορεία των καταγραφών από το 1982 μέχρι σήμερα, όπου είναι εμφανές ότι φέτος η απόκλιση των τιμών δεν έχει προηγούμενο.

 

Οι αρνητικές τιμές απόκλισης στον παραπάνω χάρτη κοντά στις ακτές των ΗΠΑ, οφείλονται στα ψυχρά νερά που προέρχονται από την τήξη των πάγων της Αρκτικής και κυρίως της Γροιλανδίας. Στις υπόλοιπες περιοχές του ωκεανού και στη Δυτική Μεσόγειο παρατηρούνται μόνο θετικές αποκλίσεις έως και 7 ºC πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Από τα μέσα Απριλίου η ανάπτυξη επίμονων υψηλών ατμοσφαιρικών πιέσεων στη Βορειοδυτική Ευρώπη έχει συμβάλλει στην απόκλιση της κανονικής πορείας των βαρομετρικών χαμηλών νότια της Ισλανδίας προς την Ευρώπη. Επίσης, η ανάπτυξη ισχυρών βαρομετρικών χαμηλών ανατολικά του Καναδά και νότια της Γροιλανδίας συνέβαλλε στη συνεχή μεταφορά θερμών αερίων μαζών προς τον Βορειοανατολικό Ατλαντικό όπου οι αποκλίσεις θερμοκρασίας είναι παντού μεγαλύτερες από +2 °C.

Πολύ υψηλές είναι και οι αποκλίσεις της θερμοκρασίας της θάλασσας δυτικά της Αφρικής, περιοχή στην οποία αναπτύσσονται οι τυφώνες της περιόδου Ιουνίου – Νοεμβρίου. Συνήθως μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου βόρειοι-βορειοανατολικοί άνεμοι προκαλούν υποχώρηση της θερμοκρασίας, κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη φέτος. Αυτό ίσως έχει επίπτωση στην επικείμενη ανάπτυξη των τροπικών κυκλώνων, καθώς θερμότερα νερά του ωκεανού σημαίνει και μεγαλύτερη διαθέσιμη ενέργεια για την ανάπτυξη ισχυρών τυφώνων.