Σύμφωνα με τα δεδομένα της υπηρεσίας Copernicus, ο Ιούλιος του 2024 ήταν κατά 0.68°C θερμότερος από την μέση τιμή της περιόδου 1991-2020 παγκοσμίως και αποτελεί τον 2ο θερμότερο Ιούλιο μετά από τον Ιούλιο του 2023. Θετικές αποκλίσεις σημειώθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος του Βορείου Ημισφαιρίου και κυρίως στην Βόρεια Αμερική, στην Ευρώπη και σε περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ασίας.
Στην Ευρώπη μεγάλες θετικές αποκλίσεις σημειώθηκαν στην Ανατολική και Νότια Ευρώπη και κυρίως στα Βαλκάνια, όπου καταρρίφθηκαν πολλά ρεκόρ θερμοκρασίας από το έντονο και παρατεταμένο κύμα καύσωνα που έπληξε την περιοχή στα μέσα Ιουλίου (βλ. Εικόνα 1). Η θερμοκρασία στα Βαλκάνια τον Ιούλιο του 2024 ήταν έως και 3-4°C πάνω από την μέση τιμή της περιόδου 1991-2020, καταγράφοντας έτσι σε πολλές χώρες των Βαλκανίων (συμπεριλαμβανομένου και της Ελλάδας) και της Ανατολικής Ευρώπης τον θερμότερο Ιούλιο από τις αρχές των καταγραφών (βλ. Εικόνα 2). Οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις σημειώνονται στην περιοχή της Ουκρανίας.
Στην Ελλάδα ο Ιούλιος του 2024 ήταν ο θερμότερος από τις αρχές των καταγραφών (λίγο πιο θερμός από τον Ιούλιο του 2012 και του 2023). Οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις της τάξης των 2-3°C σημειώθηκαν κυρίως στη Βόρεια και Δυτική Ελλάδα, μικρότερες θετικές αποκλίσεις καταγράφηκαν στην περιοχή του Αιγαίου και στην Κρήτη με την παράλληλη επικράτηση του μελτεμιού.
Περισσότερα για την κλιματική αποτίμηση του Ιουλίου 2024 σε επόμενη ανακοίνωση του climatebook.gr.
Πηγή δεδομένων: Copernicus/C3S.