Καύσωνας στη Δυτική Ευρώπη: Ιστορικά ρεκόρ ζέστης σπάνε σε Ισπανία - Πορτογαλία και Γαλλία | Μεγάλες πυρκαγιές στην Ιβηρική

Ιστορικά ρεκόρ ζέστης καταρρίπτονται απο το επικίνδυνο κύμα καύσωνα που πλήττει εδώ και μέρες την Δυτική Ευρώπη και κυρίως (αρχικά) την Ισπανία, την Πορτογαλία καθώς και μέρη της Νότιας Γαλλίας.

Στην Ισπανία δεκάδες μηνιαία ρεκόρ έχουν καταρριφθεί, όπως επίσης και ρεκόρ όλων των εποχών. Στη Μαδρίτη στις 14 Ιουλίου 2022 σημειώθηκε μέγιστη θερμοκρασία στους 40.7°C, τιμή που αποτελεί την υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ στην πρωτεύουσα της Ισπανίας μαζί με αυτή στις 14 Αυγούστου του 2021. Επιπλέον, την ίδια μέρα στη Μαδρίτη καταρρίφθηκε το ρεκόρ υψηλότερης ελάχιστης θερμοκρασίας από τις αρχές των καταγραφών που κρατάνε απο το 1920! Στην Ανδόρρα στα 873μ υψόμετρο στα Πυρηναία Όρη, έσπασε το ρεκόρ ζέστης για το μήνα Ιούλιο δύο φορές μέσα στον ίδιο μήνα!

Στην Πορτογαλία σημειώθηκαν θερμοκρασίες και πάνω από τους 45°C σε αρκετές περιοχές. Πιο συγκεκριμένα στην πόλη Λούσα (Lousã) στις 13 Ιουλίου 2022 καταρρίφθηκε το ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας όλων των εποχών για την περιοχή.

Στη Γαλλία (και κυρίως στη Νότια Γαλλία) και πιο συγκεκριμένα στην πόλη Νίμ σημειώθηκε θερμοκρασία πάνω από 40°C για πρώτη φορά Ιούλιο μήνα.

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τη μακρά περίοδο ξηρασίας που βιώνει η Δυτική Ευρώπη είχε ως αποτέλεσμα την δραματική άυξηση των δασικών πυρκαγιών σε Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, με μερικές από αυτές να παρουσιάζουν και συμπεριφορά ακραίας δασικής πυρκαγιάς, εμφανίζοντας νέφη pyrocumulus.

Εικόνα 1. Δορυφορική εικόνα της ακραίας δασικής πυρκαγιάς στο Πάρκο Las Batuecas-Sierra de Francia στην Ισπανία στις 13 Ιουλίου 2022. Πηγή εικόνας: Sentinel2/Copernicus

Σημαντικά αυξημένος παρατηρείται ο αριθμός των ημερησίων πυρκαγιών, καθώς και εκτιμώμενες εκπομπές άνθρακα από τις πυρκαγιές το διάστημα 1-15 Ιουλίου, 2022.

Εικόνα 2. Ημερήσια συνολική ισχύς ακτινοβολίας των πυρκαγιών σε Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία και Μαρόκο καθώς και οι εκτιμώμενες εκπομπές άνθρακα από τις πυρκαγιές το διάστημα 1-15 Ιουλίου, 2022 στις περιοχές αυτές. Πηγή: CAMS/Copernicus

 

Εικόνα 3. Ημερήσια συνολική ισχύς ακτινοβολίας των πυρκαγιών σε περιοχές της Ευρώπης το διάστημα 1-15 Ιουλίου, 2022. Πηγή: CAMS/Copernicus

Πηγές: AEMET, Météo France, Copernicus