Έντονες μετεωρολογικές διαταραχές χαρακτήρισαν μεγάλο μέρος της Ευρώπης τον φετινό Ιούνιο. Η ομάδα του climatebook ανέλυσε τα δεδομένα θερμοκρασίας και υετού για όλη την Ευρώπη από την υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπολόγισε τις αποκλίσεις τους από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.
Στον 1ο χάρτη δείχνουμε την μέση μηνιαία απόκλιση της θερμοκρασίας στα 2 μέτρα των ημερών του Ιουνίου από τις αντίστοιχες μέσες τιμές της περιόδου 1991-2020. Οι κόκκινες περιοχές αντιστοιχούν σε θετικές αποκλίσεις (θερμότερες συνθήκες από το κανονικό) και οι μπλε περιοχές αντιστοιχούν σε αρνητικές αποκλίσεις (ψυχρότερες συνθήκες από το κανονικό). Περιπτώσεις όπου αυτές οι αποκλίσεις αποτελούν ρεκόρ για την περιοχή από το 1960 μέχρι σήμερα υποδεικνύονται με πράσινες κουκκίδες.
Όπως γίνεται αντιληπτό από το γενικότερο μοτίβο του Ιουνίου, ελαφρώς χαμηλότερες του κανονικού θερμοκρασίες επικράτησαν στη Δυτική Ευρώπη και υψηλότερες του κανονικού στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ειδικότερα, η μέση θερμοκρασία Ιουνίου για το μεγαλύτερο μέρος της ΝΑ Ευρώπης (όπως και της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής) ήταν η μέγιστη καταγεγραμμένη από το 1960 μέχρι σήμερα. Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενα άρθρα, η Ελλάδα και η Τουρκία ήταν στο επίκεντρο αυτών των ακραίων συνθηκών, ενώ στην Ανατολική Μεσόγειος επικρατούσαν συνθήκες θαλάσσιου καύσωνα. Συνολικά για την Ευρώπη, αυτός ήταν ο δεύτερος θερμότερος Ιούνιος στην ιστορία των καταγραφών [1].
Στον 2ο χάρτη δείχνουμε την απόκλιση του συνολικού υετού (δηλαδή τη συνολική ποσότητα βροχής, χαλαζιού, χιονιού, κλπ) του Ιουνίου από την αντίστοιχη μέση τιμή της περιόδου 1991-2020. Οι μπλε περιοχές αντιστοιχούν σε θετικές αποκλίσεις και οι κόκκινες περιοχές αντιστοιχούν σε αρνητικές αποκλίσεις. Σχετικά ξηρός ήταν ο Ιούνιος για την Ελλάδα, την Βουλγαρία, την Ρουμανία, την Βόρεια Τουρκία, τη Νότια Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία. Αντιθέτως, υψηλότερες του κανονικού ποσότητες υετού δέχθηκαν οι υπόλοιπες περιοχές της Ευρώπης και κυρίως η Βόρεια Ιταλία και περιοχές της Ελβετίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας όπου σημειώθηκαν υπερχειλίσεις ποταμών και κατολισθήσεις [2].
Πηγές:
[1] https://climate.copernicus.eu/surface-air-temperature-june-2024
[2] https://climate.copernicus.eu/precipitation-relative-humidity-and-soil-moisture-june-2024