Η θερμοκρασία της θάλασσας στην Μεσόγειο στα μέσα Ιουνίου 2024

Υψηλές τιμές θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας παρατηρούνται στην Μεσόγειο και κυρίως στην Ανατολική μεσόγειο στα μέσα Ιουνίου 2024.

Πιο συγκεκριμένα η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας κυμαίνεται κοντά στον μέσο όρο και λίγο πιο κάτω από αυτόν σε περιοχές της Δυτικής μεσογείου (Ιβηρική θάλασσα), καθώς και σε περιοχές του Ιονίου Πελάγους. Στην Ανατολική μεσόγειο η θερμοκρασία της θάλασσας βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα για την εποχή με αποκλίσεις θερμοκρασίας της τάξεως των 2-3°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις παρατηρούνται σε περιοχές του Αιγαίου πελάγους και στην θάλασσα του Λεβάντε.

Επιπλέον, πολύ μεγάλες θετικές αποκλίσεις παρατηρούνται και στην Μαύρη θάλασσα της τάξεως των 3-4°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Σχεδόν σε όλη την Ανατολική μεσόγειο (εκτός του Ιονίου Πελάγους) και στην Μαύρη θάλασσα επικρατούν συνθήκες καύσωνα της θάλασσας (Marine heatwave)[1, 2, 3] κατηγορίας 1, ενώ στο Λιβυκό Πέλαγος και στην Θάλασσα του Λεβάντε επικρατεί κάυσωνας της θάλασσας κατηγορίας 2 και 3.

Σε αντίθεση με τους καύσωνες στην ατμόσφαιρα, οι επιπτώσεις των καυσώνων στη θάλασσα δεν είναι ορατές στο ανθρώπινο μάτι αμέσως. Οι κυριότερες από αυτές εντοπίζονται σε θαλάσσιους οργανισμούς οι οποίοι πεθαίνουν (π.χ. Βορειοδυτική Μεσόγειος 2003) ενώ πολλά θαλάσσια είδη μεταναστεύουν μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στις υψηλές θερμοκρασίες της θάλασσας (π.χ. Αυστραλία 2011), με τη θέση τους κάποιες φορές να παίρνουν καινούρια είδη, προκαλώντας μια απότομη και τεράστια αναδιοργάνωση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Αυτό, έχει σαν αποτέλεσμα τεράστιο διατροφικό και οικονομικό πλήγμα στις κοινωνίες οι οποίες βασίζονται στην αλιεία. Επίσης, ο οικονομικός αντίκτυπος στη βιομηχανική αλιεία μπορεί να δημιουργήσει μέχρι και εντάσεις μεταξύ χωρών.

Σταύρος Ντάφης, 25/05/2022

Εικόνα 1. Αποκλίσεις της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας στην περιοχή της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας στις 17 Ιουνίου 2024. Πηγή δεδομένων: Marine/Copernicus. Επεξεργασία & Οπτικοποίηση δεδομένων: climatebook.gr.

Πηγή δεδομένων: Marine/Copernicus.

[1] Καύσωνας της θάλασσας στη Δυτική Μεσόγειο, Σταύρος Ντάφης • Climatebook.gr • 25/05/2022.

[2] Βόρειο Ημισφαίριο: Καύσωνας της θάλασσας παρατηρείται σε πολλές περιοχές • Γιώργος Κύρος, Climatebook.gr • 07/08/2022.

[3] Πρωτοφανής καύσωνας της θάλασσας στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία • Σταύρος Ντάφης, Climatebook.gr • 22/06/2023.