Μάιος 2022: Μηνιαίες αποκλίσεις της θερμοκρασίας παγκοσμίως

Σύμφωνα με τα δεδομένα της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus που επεξεργάστηκε το Climatebook, ο φετινός Μάιος ήταν ο 5ος θερμότερος παγκοσμίως και ο 11ος θερμότερος στην Ευρώπη από το 1991.

Η μέση μηνιαία απόκλιση της θερμοκρασίας παγκόσμια ήταν +0.41°C και +0.58°C στην Ευρώπη με βάση τη μέση τιμή της περιόδου 1981-2010, και +0,25°C παγκοσμίως και +0.29°C στην Ευρώπη με βάση τη μέση τιμή της περιόδου 1991-2020. Από το 2013 που καταγράφηκε η τελευταία (οριακά) αρνητική απόκλιση μηνιαίων τιμών της θερμοκρασίας παγκοσμίως τον μήνα Μάιο, κάθε χρόνο πλέον καταγράφονται μόνο θετικές αποκλίσεις.

 

 

Ιδιαίτερα θερμός μήνας ήταν για το μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Ευρώπης και Βορειοδυτικής Αφρικής, της Κεντρικής Ασίας και ιδιαίτερα στη Σιβηρία, στο Κέρας της Αφρικής, στις Κεντρο-νότιες ΗΠΑ και το Μεξικό. Ο παρακάτω χάρτης δείχνει επίσης την εκτεταμένη περιοχή πολύ χαμηλών, για την εποχή, θερμοκρασιών που επικράτησαν στη Βορειοανατολική Ευρώπη, και ιδιαίτερα στην ευρωπαϊκή Ρωσία. Κύρια αιτία της επικρατούσας διαφοράς θερμοκρασιών μεταξύ ανατολικής και δυτικής Ευρώπης, ήταν η επικράτηση αντικυκλωνικών συνθηκών πάνω από τη Δυτική και Βόρεια Ευρώπη, ευνοώντας την κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών από την Αρκτική στα ανατολικά της ηπείρου, όπως και στη χώρα μας το πρώτο δεκαήμερο του μήνα.

Επιμέλεια γραφικών: Γιώργος Κύρος