Μείωση μάζας του πάγου κατά 4700 γιγατόνους καταγράφηκε στη Γροιλανδία από το 2002 έως σήμερα

Το Ινστιτούτο Πολικών Ερευνών της Δανίας δημοσίευσε τις μετρήσεις απώλειας μάζας πάγου στους παγετώνες της Γροιλανδίας και τα αποτελέσματα είναι χειρότερα από παλαιότερα σενάρια κλιματικών μοντέλων. Τα δεδομένα από το πρόγραμμα GRACE (Gravity Recovery and Climate Experiment) που ξεκίνησε το 2002 και ενημερώθηκε με τα νεότερα στοιχεία τον Αύγουστο του 2021, δείχνουν ότι η Γροιλανδία έχει χάσει περίπου 4700 γιγατόνους πάγου μέσω τήξης η οποία έχει ανεβάσει τη μέση στάθμη της θάλασσας παγκοσμίως κατά 1.2 cm.

Για να γίνει αντιληπτή η ποσότητα του νερού που έχει απελευθερωθεί στον ωκεανό, η τήξη αυτής της ποσότητας πάγου θα μπορούσε να γεμίσει με νερό ύψους 50 cm όλη την έκταση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τη μεταβολή της μάζας πάγου στη Γροιλανδία μεταξύ 2002 και 2021 και το διάγραμμα δείχνει την αύξηση της μέσης στάθμης θάλασσας παγκοσμίως συνδυαστικά με την μείωση της μάζας πάγου.

 

Σύμφωνα με τα δεδομένα GRACE η απώλεια μάζας πάγου στη Γροιλανδία δεν είναι ίδια σε όλες τις περιοχές. Ο τελευταίος χάρτης δείχνει 8 γεωγραφικές περιοχές που επέλεξαν οι επιστήμονες για τη μελέτη της τήξης του πάγου και το διάγραμμα από κάτω δείχνει ότι οι παγετώνες στα δυτικά τμήματα του νησιού έχουν υποστεί σημαντικά μεγαλύτερη απώλεια πάγου μεταξύ 2002 και 2018.

 

Πηγή: polarportal.dk