Νέα ρεκόρ θερμοκρασίας σε Καναδά και Νότια Αφρική

Εξαιρετικά υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες καταγράφονται ολοένα και συχνότερα στον πλανήτη μας. Η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν οδηγεί μόνο σε ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών, μια συχνή παρανόηση των ανθρώπων για την κατανόηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Η αύξηση της συχνότητας εμφάνισης ακραίων φαινομένων αναμενόταν από επιστημονικές δημοσιεύσεις μερικές δεκαετίες πριν, και η πρόβλεψη για το μέλλον είναι εξίσου δυσοίωνη αν συνεχιστούν οι εκπομπές θερμοκηπικών αερίων.

Το Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022 στην πρωτεύουσα της Νότιας Αφρικής, Κέιπ Τάουν, σημειώθηκε ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας 45,2°C, περίπου 16°C πάνω από τις φυσιολογικές για την εποχή μέγιστες τιμές θερμοκρασίας στην καρδιά του καλοκαιριού για το Νότιο Ημισφαίριο.

Την ίδια ημέρα, στο Κεμπέκ του Καναδά καταγράφηκαν θερμοκρασίες  κάτω των -35°C, με τη χαμηλότερη τιμή ρεκόρ -36,7ºC  να είναι κατά 20°C χαμηλότερη από τις κανονικές για την εποχή τιμές. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία του Καναδά προειδοποίησε ότι το ψύχος θα διατηρηθεί και τοπικά η θερμοκρασία θα πέσει ακόμη και κάτω από τους -40°C.

 

Επιμέλεια γραφικών: Γιώργος Κύρος